Több mint 300 ezer szavazólevelet küld ki a Választási Iroda

Nem mindenki szavazhat egyformán.

Pálffy Ilona közölte, csaknem 366 ezren regisztráltak eddig és még ötezer regisztrációs kérelem érkezett az NVI-hez. A napokban majdnem 316 ezer levélcsomagot adnak postára, mintegy 48 ezret vasárnap szállítanak ki arra a 12 külképviseletre, amelyen személyesen vehetik át a választók. Az újabb jelentkezőknek folyamatosan gyártják a csomagokat.

A regisztrációs határidő március 24-én délután jár le, így az addig jelentkezőknek később még kiküldik a csomagokat. Négy éve sokkal kevesebb, 192 ezer regisztrációs kérelem érkezett - emlékeztetett.

A levélcsomagok kiküldésével meg kellett várni az országos pártlista - melyen végül 23 párt szerepel - jogerőre emelkedését. A határon túliak csak az országos pártlistán szavazhatnak, egyéni jelöltekre nem.

Elmondta, akik a külképviseletre kérték a levélcsomagot, azok március 26-ától vehetik át, és akár már aznap, ugyanott le is adhatják a kitöltött levélszavazatukat a külképviseleteken kihelyezett urnákba. A levélcsomagoknak postán a választást megelőző szombat éjfélig kell beérkeznie az NVI-hez.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy aki a külképviseletre kérte a levélcsomagját, az csak személyesen veheti át, meghatalmazással még a közeli családtag sem kaphatja meg.

Pálffy Ilona a sajtótájékoztatón bemutatta a levélcsomagokat. A nagy boríték a szavazás menetét leíró tájékoztató mellett egy azonosító nyilatkozatot, egy válaszborítékot tartalmaz, valamint egy kisebbet, amibe a pártlistás szavazatot kell tenni.

Pálffy Ilona arról is beszámolt, hogy eddig csaknem 50 ezren jelezték, hogy átjelentkezéssel szavaznának, de erre még április 6-án délutánig lehetősége van a választóknak. 2014-ben 128 ezren kértek átjelentkezést - fűzte hozzá.

Külképviseleti szavazásra március 31-éig lehet jelentkezni, és eddig ezt 33 416-an jelentkeztek be a külképviseleti névjegyzékbe. Emlékeztetett arra, hogy ez az adat négy éve 28 ezer volt, tehát már most többen vannak, mint 2014-ben, a szavazás napján - mondta. Közölte, Londonba már 5433-an jelentkeztek be, és arra számítanak, hogy 7 ezernél többen lesznek. Az ő szavazásukat a kormány szándékosan nehezíti azzal, hogy a határon túli magyarokhoz képest ők nem szavazhatnak levélben. Ennek oka az lehet, hogy a gazdasági kivándorlók között feltételezhetően kevés a fideszes szavazó.