Százak haltak meg a jemeni konfliktusban

A jemeni lakosság több mint fele szegénységben él, az országban az egyik legmagasabb a gyerekek alultápláltsága a világon.

Valerie Amos csütörtöki közleményében 519 halottról - köztük 90 gyerekről - és 1700 sebesültről írt, és hozzáfűzte, hogy tízezrek menekülnek a tengeren át Dzsibutiba és Szomáliába.

A diplomata aggodalmának adott hangot a polgári lakosság biztonsága, valamint amiatt, hogy civilek a harcok közepén találják magukat. Szaúd-Arábia és szövetségesei március 25-én indítottak hadműveletet, hogy visszaszorítsák a fővárost megszálló síita húszi lázadókat, akik lemondásra és menekülésre kényszerítették Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt.

Valerie Amos szerint a légicsapások, valamint a Hádihoz hű erők és a húszik és szövetségeseik közötti szárazföldi harcok tovább mélyítik az ország amúgy is krónikus problémáit. A konfliktuszónákban a kórházak híján vannak a felszerelésnek, nem működik a víz- és az áramellátás. Emelkednek az üzemanyagárak, ami áruhiányt okoz.

A 25 milliós jemeni lakosság több mint fele szegénységben él, egyre kevesebb a vízforrás, és az országban az egyik legmagasabb a gyerekek alultápláltsága a világon. A korábbi konfliktusok során már 330 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására - emlékeztetett a főtitkárhelyettes.

A húszik tavaly szeptemberben szállták meg a Szanaát, februárban kényszerítették lemondásra az államfőt, majd feloszlatták a parlamentet és teljes egészében átvették a hatalmat. Azóta az országban politikai káosz uralkodik. Hádi Ádenbe menekült, ahol visszavonta lemondását, és a Perzsa-öböl menti országok segítségével új politikai bázist alakított ki.