Százéves törökországi csatában született az ausztrál nemzet

„Az oszmán hadsereg a hazáját védte” – mondta az egykori ellenség egyik jelenkori vezetője, majd kijelentette: Új-Zéland is ezt fogja tenni.

Az elesett katonák sok leszármazottja, meghívott vendégek és a hajdani szövetséges országok vezetői összegyűltek szombat hajnalban a törökországi Gallipoli-félszigeten, hogy megemlékezzenek a 100 évvel ezelőtt kezdődött ütközetben és az azt követő hadjáratban, a Dardanellák ostromában meghaltakról. Beszédet mondott Károly herceg brit trónörökös, valamint az ausztrál és az új-zélandi miniszterelnök.

Az Oszmán Birodalom hadserege ellen harcoló szövetséges erők zömét ausztrál és új-zélandi katonák, az ANZAC-csapatok alkották, emiatt Ausztráliában és Új-Zélandon ez az egyik legjelentősebb nemzeti emléknap (ANZAC Nap). Tony Abbott ausztrál miniszterelnök úgy fogalmazott beszédében, hogy hazája elesett katonái a modern Ausztrália alapító hősei lettek. Károly herceg megemlékezett azokról a katonákról, akiket

"gyötört a tudat, hogy hátrahagyták sok bajtársukat",

és ez utóbbiak sírját ma nem látogatja senki. John Key új-zélandi miniszterelnök rámutatott arra, hogy az oszmán hadsereg a hazáját védte, és ugyanúgy készek volnának meghalni az új-zélandi katonák, ha valaki megtámadná hazájukat.

A hajnali gallipoli megemlékezéseken török tisztségviselők és katonák is részt vettek. A fővárosban, Ankarában egész éjjel nyitva állt az Atatürk-mauzóleum, és több ezren rótták le kegyeletüket Mustafa Kemal Atatürk előtt, aki a szövetségesek elleni honvédő háborúban vált ismertté, és később a modern Törökország megalapítója lett.

Hétvégéi filmajánló:

A Gallipoli című ausztrál háborús filmdrámában (1981) Mel Gibson lehengerlő alakítást nyújt. A rendező: Peter Weir. A film két ausztrál katona barátságáról és kalandjairól szól 1915-ben. Kontinenseken és óceánokon kelnek át, piramisokat másznak meg és gyalog szelik át Egyiptom ősi sivatagát, hogy csatlakozzanak regimentjükhöz a végzetes gallipoli csatában.