Százezres bírság a 2006-ról hamisan tanúzó rendőrnek

Ön tanúzott már hamisan? Tudta, hogy százezerből megúszhatja? Pláne, ha rendőr.

Múlt héten kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróság Bácsik Sándor rendőr őrnagyot, a 2006. október 23-i Nádor utcai oszlatás parancsnokát jogerősen bűnösnek találta hamis tanúzás bűntette miatt. És ezért 111.000 (azaz száztizenegyezer) forint pénzbüntetésre ítélte.

Bácsikot a Közhatalom Jogsértettjeinek Egyesülete jelentette fel hamis tanúzásért még 2011 márciusában. Az egykori REBISZ-es tiszt a Nádor utcai oszlatás jogszerűségének eldöntésére magánszemélyek által indított perekben, a bíróság előtt több ízben is úgy nyilatkozott, hogy az oszlatás előtt "az ott lévő személyek, akik a kordon egész hosszánál álltak, rángatták a kordont. A kordont félre akarták tolni és tovább akartak menni az Alkotmány utca - Kossuth tér irányába."  A rendőr azt mondta, a demonstrálók "agresszív magatartást tanúsítottak, dobáltak."

A rendőrség 2010-ig nem adta ki a történtekről készült videofelvételeket, sőt azt állították, hogy azok nem léteznek. (Vagyis hazudtak a bíróságnak, ez is megérne talán egy eljárást.) Amikor a yard végre rászánta magát, hogy együttműködjön az igazságszolgáltatással, kiderült, hogy a felvételek egészen másról tanúskodnak, mint amit korábban Bácsik állított. A KJE ekkor tett feljelentést.

Ha azt hinnénk, hogy a nevetségesen enyhe ítélet legalább gyorsan és simán megszületett, hiszen a képlet világos: a bíróságon olyan mondatok hangoztak el, amelyeket egy mozgóképanyag cáfol - no, akkor nagyot tévedünk. Az ügyben eljáró szegedi ügyészég 2012 decemberében a nyomozást megszüntette, s csak egy törvényességi felülvizsgálati kérelem után, a Legfőbb Ügyészség utasítására folytatta a procedúrát.

Az ítélet végül idén 2015. január 27-én született meg. A bíróság szerint egy saját és társai intézkedéséről hamisan tanúzó rendőrtiszt 111 ezer forint bírságot érdemel. A Büntető Törvénykönyv szerint a polgári ügyben elkövetett hamis tanúzás egyébként három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Ha a polgári ügy tárgya "különösen nagy vagyoni érték vagy különösen jelentős egyéb érdek" (például egy törvénytelen rendőri intézkedés felderítése és a sértettek kárpótlása), akkor a legalsó büntetési tétel egy év, de akár öt év is kiszabható.

Persze lehetséges, hogy a magyar bíróságok ezt az egészet nem veszik annyira komolyan, és igazából senkit nem büntetnek meg igazán polgári peres hamis tanúzásért. Nem vagyok jogász, nem tudom. Lehet, hogy egyszer kipróbálom...