Székelyföldi románok tiltakoznak a xenofób magyarok ellen

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma a román közösség egyik beadványának blokkolása miatt kapta fel a vizet: a kovásznai „Dr. Benedek Géza" szívkórház elnevezésébe ugyanis egy román személyiség nevét is látni szeretnék.  A jelenlegi elnevezést egyébként 2010-ben hagyta jóvá az egészségügyi tárca akkori vezetője, Cseke Attila.
 
A felhajtás most annak kapcsán alakult ki, hogy a Iustinian Teculescu Keresztény Kulturális Egyesület beadvánnyal fordult az egészségügyi minisztériumhoz, amelyben kérte, hogy a szívkórház jelenlegi megnevezését bővítsék dr. Nicolae Teculescu nevével.  Pár napos hír ezzel összefüggésben az is, hogy a kovásznai szívkórház nevének megváltoztatásához nincs szükség a helyi közigazgatás láttamozására, mivel az egység az egészségügyi minisztérium alárendeltségébe tartozik – ezt a szaktárca sajtóosztálya közölte egy, a Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház névváltoztatását firtató érdeklődésre küldött válaszában.
 
Azt is tudni lehet, hogy Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke levélben tájékoztatta a minisztériumot arról, hogy szabálytalanul járnak el a névváltoztatásban, hisz az ügyben a kórházban dolgozó román és magyar orvosokat, a helyi önkormányzat vezetőit is meg kellene kérdezni.
 
Nos, mára oda jutott az ügy, hogy a több mint 30 egyesületet és alapítványt tömörítő nagyon román székelyföldi civil fórum úgy érvel: Tamás Sándor és a kovásznai RMDSZ kétségbe akarja vonni a román közösség azon jogát, hogy a kórház elnevezésébe egy általuk javasolt román személyiség nevét belefoglalják. Ez pedig nem más, mint nacionalista, sovén és xenofób propaganda-gesztus – írja a Gazeta de Cluj.  
 
Azok számára, akik nem követték az események egymásutániságát röviden annyi a lényeg, hogy az 1865-ben a Kovásznához tartozó Vajnafalván született ortodox katonai püspöknek – ő a Nicolae Teculescu - semmi köze a szívkórházhoz, egyetlen napot sem töltött ott. Nyilván nehéz is lett volna, hiszen életében az még nem is létezett. Egyébként a volt püspökről, a magyarellenességéről híres Ioan Lăcătuşu írt monográfiát, melyben így fogalmaz: „Teculescu szélsőségesen ellenséges körülmények között lépett be a magyar katolicizmus erődjébe Gyulafehérváron, amikor a magyarok vak harcot vívtak, hogy megsemmisítsék a román iskolát és egyházat".
 
Jóérzésű ember ránézése is látja: egyáltalán nem indokolt, mondhatni sértő, hogy az intézmény egy ilyen "személyiség" nevét viselje. Ebből kiindulva eljutni a sovinizmusig, xenofóbiáig és nacionalizmusig, enyhén szólva is szánalmas.