Székelyföldtől Révkomáromig emlékezett a Jobbik Trianonra

A Jobbik külhoni csoportjai az egész Kárpát-medencében megemlékeztek a trianoni békeparancs aláírásának 95. évfordulójáról.

Nemcsak június 4-re, hanem mindennapi „mini trianonjainkra” is emlékeznünk és emlékeztetnünk kell ma – mondta el Nemes Csaba Zoltán, a Jobbik udvarhelyszéki szervezője Székelyudvarhely központjában, a Milleniumi Emlékműnél tartott központi, trianoni megemlékezésen, utalva az erdélyi magyarságot sújtó fokozódó román állami elnyomásra. Nemes hangsúlyozta, hogy minden elszakított nemzetrész hosszú távú túlélésének kulcsa a minél szélesebb körű területi autonómia, mely „nem destabilizáló tényező, hanem állammegtartó erő lehetne, ugyanakkor egyedüliként biztosíthatná a szülőföldön magyarként való megmaradást.” A rendezvényen Bunta Levente polgármester nem tudott részt venni, szavait Áron Csaba RMDSZ-es önkormányzati képviselő tolmácsolta, aki mellett az erdélyi magyar pártok, a Székely Nemzeti Tanács és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselője is felszólalt.

A Kolozs megyei Jobbik a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom helyi tagjaival és szimpatizánsaival emlékezett a kolozsvári Kismező utcai temetőben, az első világháborús emlékműnél, amit az előző évekkel ellentétben idén a hatóságok sem zavartak meg. A koszorúzásokat megelőzően a rendezvényen a magyar és a székely himnuszt is elénekelték. Csak remélni tudjuk, hogy ezért senki sem fogja őket később megbírságolni.

Szintén nemzeti imádságaink eléneklésével egybekötött koszorúzással emlékezett Marosvásárhelyen, a református temetőben, az I. és II. világháborúban elesett hősök emlékműve előtt a gyalázatos békediktátumról a Jobbik marosszéki szervezete, a marosvásárhelyi HVIM és a Magyar Gárda Székely Szakasza.

Szilágy megyében is együtt emlékezett a helyi Jobbik és a HVIM, rendezvényükhöz pedig az Erdélyi Magyar Néppárt számos helyi tagja is csatlakozott. A krasznai református templomban tartott rendezvényen beszédet mondott Tőtős Sándor, a Jobbik Szilágy megyei szervezője és Szegedi Péter, a helyi HVIM elnöke. Ezt követően lelkészi igehirdetés és ima következett, majd a Trianon átka c. verset szavalta el Birtalan József. A megemlékezést koszorúzás zárta a templom udvarán felállított I. világháborús emlékműnél.

Idén először tartott közös június 4-i megemlékezést és fáklyás felvonulást Észak- és Dél-Komárom, melyen részt vett és a dél-komáromi Turul-emlékműnél koszorút helyezett el Szávay István, a Jobbik alelnöke, illetve a Jobbik komáromi alapszervezete és felvidéki csoportja is. A jobbikos képviselő Facebook-oldalán is beszámolt a felemelő közös megemlékezésről (amit IDE kattintva olvashat el), melyet követően a Jobbik felvidéki csoportja és dél-komáromi alapszervezete külön is megemlékezett a 95 évvel ezelőtti tragédiáról.

Az északi oldalon Szávay István alelnök röviden köszöntötte az egybegyűlteket, majd Cséplő Cintia elszavalta Sajó Sándor Rendületlenül c. versét. Ezt követően Popély Gyula felvidéki történész tartott rövid előadást a békediktátum előzményeiről és következményeiről, mely alatt a dél-komáromiak csatlakoztak felvidéki társaikhoz. Vári-Kovács Péter színművész gitárral kísért, válogatott nemzeti dalokkal zárta az estét, miközben a Duna két oldalán egy-egy őrtűz lobogott, arra emlékeztetve mindenkit, hogy bár a XX. századot a magyarság menthetetlenül elvesztette, a XXI. századot még megnyerheti, ezért nemzetünk újraegyesítéséről sem szabad soha lemondanunk.

A Jobbik kárpátaljai csoportja június 4-én részt vett a kárpátaljai Nagypaládon szervezett trianoni megemlékezésen, ahol Ferenczi Gábor, Devecser jobbikos polgármestere beszédében kiemelte, hogy "az anyaországiaknak lehetőségeikhez mérten kötelességük segíteni azokon, akik önhibájukon kívül kerültek a mások által igazságtalanul meghúzott határok túloldalára", majd pedig Bíró Vencellel, a település polgármesterével megerősítette Devecser és Nagypalád, valamint a szomszédos Fertősalmás között idén március 25-én létrejött testvérvárosi kapcsolatot. A csoport tagjai ezt követően délután, Beregszászon vettek részt a a Fő téren, a kárpátaljai Református Egyház által szervezett csendes délutánon, ahol együtt imádkoztak a magyarság megmaradásért. Június 6-án a Jobbik kárpátaljai és Szatmár megyei csoportjai közösen csatlakoztak a helyi jobbikosok által szervezett, Ópályi és Kocsord közötti tiltakozó autós felvonuláson, majd Ópályiban a Trianon-emlékműnél, Kocsordon pedig a Székely Hadosztály emlékművénél helyeztek el koszorút.

Kovács Dávid Attila