Szemét helyett szamóca: bemutatták az érpataki "ingatlanbizniszt"

Hírhamisító hazugsággyárnak nevezte az Átlátszót Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az "ingatlabiznisz"

Mint arról beszámoltunk, az Átlátszó ingatlanbiznisszel vádolta meg a polgármestert, aki tegnap portálunknak adott interjújában már kifejtette véleményét a cikkről. Az eset lényege, hogy az Orosz Mihály Zoltánhoz is köthető Benefícium Szeretetszolgálat Egyesület felvásárolta az Érpatakon található, az esetek túlnyomó többségében lakatlan, romos, szeméttel, gazzal teli, elhagyatott telkeket, majd az ingatlanokat az önkormányzat rendelkezésére bocsátotta a közmunkaprogram segítésére. Az egykori romos telkeken jelenleg mezőgazdasági termelés folyik. Az esettel kapcsolatban az Átlátszó azt próbálta sejttetni, hogy a polgármester gyanús, törvénytelen módszerekkel szerzett magának földeket. A részletekről interjúnkban olvashat bővebben.

A sajtótájékoztatón Orosz Mihály Zoltán több fotót is mutatott az említett ingatlanok egykori állapotáról, és felhívta a figyelmet: beszélni kell arról, hogy a magyar vidéken, a szegregátumokban rengeteg hasonlóan festő ingatlan van szétbontott házakkal, romos telkekkel, melyekről már mindenki lemondott.

Ők ezeket vásárolták fel, hogy 20-30 év szemetét összeszedjék róluk, a menthető épületeket felújítsák, a telkeket pedig bevonják a mezőgazdasági termelésbe.
 
 
A megvásárolt területeken most többek közt uborkát, paprikát, szamócát termelnek a közmunkások segítségével. Egy részét a közétkeztetésben használják fel, egy részét értékesítik. Mindehhez arra is szükség volt, hogy a szegregátumban először rendet tegyenek, senki nincs, aki a terményt széthordaná, a telkeket lerabolná. Orosz megjegyezte: mikor Cserdi polgármestere mutatja be, hogy zöldséget termelnek a helyi cigányok, a teljes média bemutatja, míg Érpatak esetében erről említést sem tesznek, bár véleménye szerint ez kevésbé fontos ügy, hiszen az Érpataki Modell lényege nem ez.
 
 
Orosz Mihály Zoltán szerint többek közt azért is fontos, hogy ingatlanok helyi civil szervezetek kezébe kerüljenek, mert az önkormányzati tulajdon sok esetben ki van szolgáltatva a parlamenti döntéseknek, ahogy ez az iskolák kapcsán is látható volt. A telkek megszerzése amiatt is fontos, mert a kormány szociális földprogramja biztosít munkaerőt és gépeket is, földeket azonban nem, a programot tehát úgy alkották meg, hogy az egyik fő pillére hiányzik.
 
Orosz elmondta: az adásvételek az Átlátszó állításaival ellentétben
 
minden esetben törvényesen zajlottak, a szerződéseket ügyvéd jelenlétében kötötték meg.
 
Több esetben is olyan tulajdonost kellett felkeresniük, akiknek korábban a már rég elhunyt nagyszülei laktak a telkeken, azokat hosszú évek óta senki sem gondozta. Akadt, aki ingyen bocsátotta rendelkezésre a területet, ahogy olyan is volt, aki minimális összeget kért cserébe, bízva abban, hogy azt rendbe lehet hozni.
 
Orosz Mihály Zoltán többször is hangsúlyozta, hogy ezek a dolgok nem jutnak el az emberek többségéhez, mert a "hírhamisító hazugsággyárak karaktergyilkosságokra rendezkednek be" és csak a lejáratásban érdekeltek. Javasolta az újságíróknak és a TASZ-nak is, hogy a budapesti "klaviatúracsattogtatás helyett" a támogatásaikból vásároljanak ők is elhagyatott telkeket valamely magyarországi szegregátumban, és bizonyítsák be, hogy ők képesek komolyabb eredményeket elérni.
 
 
Az érpataki polgármester felhívta a figyelmet a Tiszavasváriban zajló rendteremtési programra is, ahol a sajtó uszította a helyieket Orosz Mihály Zoltánék egyesülete, a Becsület Légiója és az önkormányzat ellen, azonban az ottani szegregátum lakói is hamar felismerték, hogy a program eredményes, és az ő felemelkedésüket is szolgálja, ráadásul már a helyi cigány önkormányzat is a rendteremtők mellé állt.
 
Orosz Mihály Zoltán megismételte, amit interjúnkban is elmondott: megteszi a szükséges jogi lépéseket a hazugságokat közlő médiumok ellen.
 
Érpatak polgármestere elhozott a sajtótájékoztatójára több zsák szemetet, melyeket az érintett telkeken szedtek össze, illetve két láda szamócát, melyeket a már rendbe tett területeken szüreteltek le.