Sikeres volt a tiltakozás, a kormány leállítja a külföldi szennyvíziszap magyar földbe temetését

Sikeres volt a tiltakozás, a kormány leállítja a külföldi szennyvíziszap magyar földbe temetését

A szennyvíziszap külföldről történő behozatalát a magyar hatóságok a jövőben nem fogják engedélyezni - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Korábban Nunkovics Tibor, a Jobbik környezetvédelemért felelős politikusa élesen bírálta a technológiát, mint mondta, "szarból nem lehet várat építeni", és arra figyelmeztetett sajtótájékoztatóján, hogy az elmúlt 10-15 évben számtalanszor volt az tapasztalható, hogy más országok úgy tekintenek hazánkra, mint a kontinens szemétlerakójára.

Jelezte azt is, hogy „az Európai Unióban ez az eljárás még nem kapott végső jóváhagyást, ha ez így lenne, nagy valószínűséggel sem Szlovénia, sem Horvátország nem hordaná ide a fekáliáját. Még súlyosabb, hogy Kanadában egyenesen betiltották a szennyvíziszap ilyen módon történő kezelését, ezzel szemben Magyarországra csak tavaly, csak Horvátországból 41 ezer tonna szennyvíziszap ékezett.”

A bejelentést követően az Alfahírnek Nunkovics Tibor örömét fejezte ki, hogy külföldről nem fog ideérkezni a fekália, de attól még az eljárás ugyanolyan kétséges és kérdéseket vett fel környezetvédelmi szempontból. "A probléma egyik része megoldva, a többiben is hasonló hozzáállást várunk a kormánytól" - hangsúlyozta a politikus.

A miniszteri bejelentésre egyébként azt követően került sor, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes július 8-án ígéretet tett a jobbikos Varga-Damm Andreának az Országgyűlésben arra, hogy felülvizsgálják a külföldről importált szennyvíziszap-feldolgozást.

Varga-Damm Andrea akkor azonnali kérdésben várt magyarázatot Orbán Viktor miniszterelnöktől arra, hogy miért hoznak Magyarországra sok ezer tonna szennyvíziszapot külföldről. Egyúttal a jobbikos politikus élesen bírálta, hogy miközben a magyar kormány nemzeti politikát kíván folytatni, az ország Európa szemétlerakójává válik, ahová még az emberi ürüléket is le lehet passzolni.

Beszámoltunk arról is, hogy Nunkovics Tibor Stummer János képviselőtársával együtt múlt hét elején benyújtottak egy határozati javaslatot annak érdekében, hogy a kormány szigorítsa az ide tartozó előírásokat. 

Korábbi riportunkban mi is bemutattuk, hogyan érkezik sok ezer tonna humán eredetű szennyvíziszap Horvátországból Székesfehérvár mellé, hogy rekultivációs célokból a föld alá temessék.

Gulyás Gergely ma azt mondta, a magyar kormány a környezetvédelem oldalán áll és "más szennyeséből" sem kér, ezért úgy döntött, a magyar szennyvíziszap bőven elegendő a magyar termőföldnek, így nincs szükség külföldről szennyvíziszap behozatalára.

Hozzátette: az ezzel kapcsolatos engedélyek felülvizsgálatát megkezdik.