Szent Bertalan napja

Augusztus 24-ét, Szent Bertalan napját a néphagyomány általában az ősz kezdő napjának tekinti és számos hiedelem és szokás fűződik hozzá.

A szántás ideje

A Kárpát-medence néhány vidékén az őszi szántás-vetés Bertalan napján veszi kezdetét. Ez a nap sok helyen vígan telik, a szántás és vetés után nyári mulatság veszi kezdetét. Torockó unitárius magyarjai körében múlt századi híradás szerint „a zsengéből, azaz új sütetből való újvacsora vétel Bertalan napján nagy ünnepélyességgel és népvígságokkal van egybekötve.” – írja Bálint Sándor kalendáriumában. A régi gazdálkodóknak nem volt mindegy, hogy milyen idő várható őszre, ezért Bertalan napkor is kémlelték az eget, hogy vajon mit hoz számukra. A karcagiak úgy tartották, amilyen Bertalan napján az idő, olyan lesz az ősz, a zivatar sok jeget és havat jelent. Ha ezen a napon esik az eső, akkor egyes vidékek öregjei szerint jó káposztatermés lesz.

Tejjel-vajjal

Nemcsak a magyar mondókában maradt meg az ősi gyógyítási mód, miszerint tejjel-vajjal gyógyítanak, hanem ez egy élő szkíta népi gyógyító eljárás a mai napig, melyet a tibeti és a mongol orvoslásban is felfedezhetünk. Még az angol butter szó is szkíta eredetre megy vissza, alapja nem más, mint a tehéntúró, vagyis szkítákul: bou-turosz. Utóbbiban a magyar túró szót találjuk. A magyar falvakban a Bertalan nap köpült vajnak különleges erőt tulajdonítottak, azzal kezelték a sebet, a horzsolásokat és egyéb bőrbetegséget. A göcsejiek ebből a megszentelt zsírféléből egy kanállal a vetőbúza közé tettek, hogy ne legyen törmelékes.

B