Szent Száva érdemrenddel tüntette ki Orbán Viktort a szerb ortodox pátriárka

Szent Száva érdemrenddel tüntette ki Orbán Viktort a szerb ortodox pátriárka

Orbán Viktor hétfőn a Karmelitában fogadta Porfirije szerb ortodox pátriárkát, aki a látogatás során átadta a magyar miniszterelnöknek a Szent Száva Érdemrend arany fokozatát – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az indoklás szerint Orbán Viktor a kereszténység védelmében Magyarországon és Európa-szerte tett erőfeszítéseivel, a keresztény értékek előmozdításával, valamint a magyar és a szerb nemzet barátságához való személyes hozzájárulásával érdemelte ki az elismerést.

A szerb pátriárka azt is mondta, hogy Orbán Viktor egyedülálló államférfi Európában, aki „harcol Európa lelkéért”, és akinek a szavára más népek, így a szerbek is odafigyelnek.

Orbán Viktor köszönő beszédében kiemelte: büszkén veszi át a kitüntetést szerb ortodox keresztény testvérétől.

„Békés emberek vagyunk, békét akarunk, de valóban háború zajlik Európa lelkéért, és a keresztény egység – benne az ortodoxia – nélkül ezt a harcot nem tudjuk megnyerni”

– mondta.

Szent Száva (1174–1236) az önálló szerb ortodox egyház megalapítója, a róla elnevezett érdemrendet a Szerb Ortodox Egyház adományozza a különleges érdemekkel rendelkező egyházi és világi személyeknek.