Szentgotthárd nem menekülttábor – a polgármester egyedül maradt a konténerváros mellett

Miért gyűjt a Fidesz aláírásokat a kvóta ellen és hangoztatja, hogy Magyarország nem akar bevándorlókat befogadni, ha közben Szentgotthárdon egy komplett várost akarnak felépíteni nekik konténerekből?

A lokálpolitikus szerint igazolást nyert a régi mondás: ha nem állsz ki magadért, akkor bármit megtehetnek veled. Lábodi meggyőződése, hogy amennyiben Szentgotthárd és polgármestere szeptemberben érdemi tiltakozást fejtett volna ki a sátortábor ellen, akkor nem állna fenn a jelenlegi helyzet, amit a Belügyminisztérium és a BÁH akar a településre kényszeríteni.  A két nevezett intézmény ugyanis egy 250 konténerből álló, utakkal, közvilágítással és közművekkel rendelkező, akár városnak is nevezhető komplexumot akar Szentgotthárd határába építeni a bevándorlók téli elszállásolása címén.

A Jobbik tájékoztatása szerint a BÁH erről az „eszement” tervről mindösszesen egyoldalas, minden konkrét információt mellőző levélben tájékoztatta a várost. Hétfő délelőtt egy rendkívüli testületi ülés keretében született volna erről döntés, azonban ez érdemben nem történt meg. Huszár Gábor polgármester az elmúlt héten egyesével beszélt minden képviselővel, akik Lábodi kivételével

úgy mondtak igent erre a javaslatra, hogy nem voltak birtokában minden információnak, azaz ahogy a jobbikos politikus fogalmazott „mondhatni meg lettek vezetve.”

 

A szentgotthárdi konténerváros tervezete

Hétfőn szinte kivétel nélkül minden képviselő megdöbbenésének és tiltakozásának adott hangot, a konkrét adatok birtokában. Huszár Gábor – mint kiderült – már az elmúlt héten tájékoztatta a BÁH-ot arról, hogy a testület támogatni fogja a javaslatot. Csakhogy ez nem így történt. A testület nem akar tábort Szentgotthárdra, ahogy szerintük a szentgotthárdi emberek sem. Lábodi azt mondta, hogy a polgármester által hangoztatott érv,

„miszerint valamit valamiért alapon majd a kormány így fog pénzügyi támogatást nyújtani a városnak, egész egyszerűen gusztustalan zsarolás. Ilyen kormányra Magyarországnak nincs szüksége.”

A Jobbik szeptember 12-e óta tiltakozott a sátortábor ellen, folyamatosan hangot adott aggályainak a jövőt illetően. A párt elmondta sok fórumon, hogy nem tudni mi fog történni Nyugat-Európában, nem tudni, mikor zárja le esetleg határait a sok befogadó ország vagy éppen mikor indulnak meg a visszatoloncolások.

„Most a párizsi tragédia után meggyőződésünk, hogy fel fog gyorsulni a menedékkérelmek elbírálása és az arra nem jogosultak visszaküldése. Nem akarunk Szentgotthárdon bevándorlókat, ezzel a város lakosainak egyértelmű véleményét tolmácsolom. Nem akarjuk, hogy városunkból Párizs legyen, nem akarjuk veszélynek kitenni városunk lakóit!”

- fogalmazott a Jobbik politikusa. Hozzátette: a sátrak felállítása alatt a Szentgotthárdra látogató osztrák vendégek száma jelentősen lecsökkent, a legtöbb vállalkozó közel 50%-os forgalom-visszaesésről számolt be az első hetekben. Lábodi figyelmeztetett: „milyen irányba fogja befolyásolni városunk idegenforgalmát egy ilyen létesítmény? Nem nehéz megjósolni az eredményt. Hosszú évek után a bezárt szállodának is van végre gazdája, de ha ez a tábor megépül, az teljesen tönkre fogja tenni Szentgotthárdot!” A helyi Jobbikban felmerül a kérdés, hogy a település polgármestere

„miért akarja ennyire keresztülvinni a tábor tervét a testületen? Vajon mi lett számára beígérve a siker esetére? Talán így akarja elérni, hogy a többi kitüntetett polgármester mellett ő is megkapja plecsnijét?”

A párt szerint az mindenesetre teljesen világos, hogy Huszár Gábor ismét a Fidesz képviseletét választotta Szentgotthárd helyett. Szerintük az is elgondolkodtató, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselője, V. Németh Zsolt miért nem próbál segíteni most sem Szentgotthárdnak? Lábodi amennyiben ez a tábor fel fog épülni, úgy felszólítja Huszár Gábor polgármestert a lemondásra. Szerinte méltatlanná válik Szentgotthárd képviseletére, hiszen "nem elég egy város vezetéséhez a pártja és kormánya iránti szolgalelkűség." Mi több a jobbikos politikus úgy fogalmazott:

„adja vissza mandátumát minden egyes képviselő is, aki támogatja ezt a javaslatot, hiszen ezzel teljesen szembe megy a város lakóinak érdekével és akaratával”

Ezen felül követelik az ügydöntő népszavazás kiírását a kérdésben.