Szijjártó szerint megszűnik az amerikai nyomásgyakorlás

A külgazdasági és külügyminiszter az atv.hu-nak arról beszélt: az USA és Soros György is többször megpróbált beavatkozni a magyar belügyekbe.

Szijjártó Péter az atv.hu-nak úgy fogalmazott: a kormány nagyon sok beavatkozási kísérletet és nyomásgyakorlást érzékelt az elmúlt két évben Amerikából kiindulva.

Soros Györgynek ebből a szempontból nagyon komoly szerepe és befolyása van az amerikai politikában, mindenki tudja”

- mondta az atv.hu-nak a miniszter.

Szijjártó szerint az amerikaiak az eddigi külügyi stratégiájuknak megfelelően folyamatosan nyomás alatt tartották a magyar kormányt a nyílt színen és a felszín alatt is.

“Ők yes-maneket akartak csinálni belőlünk, akik csak bólogatnak”

- tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Pétert kérdezték a kitiltási listáról is, amellyel kapcsolatban megjegyezte: az a nyomásgyakorlás egy példája volt. “Iskolapélda arra, hogy kell valakit hírbe hozni: általános vádak, semmi konkrétum” - mondta.

Soros Györgyről egyértelműen kijelentette: “nagyon sok Magyarország elleni támadásban, nagyon sok Magyarországgal szembeni nyomásgyakorlásban igenis ott van” ő, illetve a kapcsolatrendszere és a tőkéje. Azt is elmondta, hogy Soros kapcsolata nagyon szoros a Clinton-családdal, “ez teljesen evidens, ezt nyilván senki sem vitatja. Magyarország egyik legnagyobb amerikai bírálója a Clinton-család, ez tény, és itt a kör be is zárult.”

Az atv.hu egy másik kérdésére válaszolva szintén megjegyezte:

Mindenki tudja, hogy Soros György célkitűzései között a jelenlegi magyar kormány – amelynek valószínűleg egyik döntésével sem ért egyet –, megingatása, megbuktatása ott szerepel. Hogy tud-e erre áldozni, áldozott-e? Én azt gondolom, hogy minden bizonnyal áldozott.”

Ugyanakkor Donald Trump megválasztott amerikai elnökről úgy vélekedett: “független, nem befolyásolható ember, aki egészen biztosan független munkatársakat választ, itt korábbi munkahelyeknek nincs jelentőségük”. Szijjártó szerint Trump ereje valójában pont abban van, hogy nem politikus és a gazdasági életből jön, az amerikai emberek pedig “megköszönték a demokrata adminisztráció munkáját, és új vezetőt választottak”.

A miniszter arról is beszélt,

“jó esély és remény van rá, hogy az Egyesült Államok külpolitikája jóval racionálisabb lesz, mint most, és nem a demokráciaexportot, nem a különböző országok, köztük szövetségesek és barátok megleckéztetését helyezi fókuszba, nem emocionális alapon megy előre és nem kever bajt a világ számos pontján”.

Szijjártó Péter azt reméli, hogy a továbbiakban nem lesz nyomásgyakorlás, nem fogják Magyarországot ok nélkül rossz színben feltüntetni és alaptalanul vádolni.

A miniszter azt is elmondta, hogy Victoria Nuland amerikai külügyi helyettes államtitkárral nagyon rossz beszélgetéseik voltak, és kiabáltak is egymással.

Később egyszer jelezték, hogy ő szívesen találkozna velem, de azt már visszautasítottam. Azt mondtam, hogy szerintem semmi értelme ennek. Tehát igen, nagyon rossz viszony volt köztünk, ez kétségtelen”

- ismerte be Szijjártó. Azt még nem tudják, hogy Nulandot menesztik-e, de híresztelések eljutottak a kormányhoz arról, hogy menni fog.

Colleen Bell budapesti amerikai nagykövettel azonban korrekt volt a kapcsolata a miniszternek.

Ha nem ő lett volna az amerikai nagykövet, akkor a mostaninál sokkal rosszabb magyar-amerikai viszony alakult volna ki, aminek aztán már lehetett volna kihatása mind a védelmi, mind a gazdasági együttműködésünkre”

- mondta Szijjártó. Hozzátette: Bell azért jött ide, hogy a magyar-amerikai kapcsolatrendszert javítsa, ezért sokat köszönhetnek neki, és a miniszter azt javasolta: kapjon egy komoly kitüntetést mielőtt távozik.

Szijjártó Péter az interjúban azt is megerősítette, hogy Orbán Viktor biztosan találkozni fog Donald Trump amerikai elnökkel, “van politikai szándék a találkozóval kapcsolatban.” Továbbá a magyar-orosz felsőszintű egyeztetések keretében egy hivatalos Putyin-Orbán és egy hivatalos külügyminiszteri találkozóra fog sor kerülni, amelyet várhatóan a külügyminiszterek 3-4 további munkamegbeszélése egészít majd ki.