Tiborcz és Lázár találkozása: "így működik a Fidesz Zrt. Magyarországon"

Megszólalt az ügyben a jobbikos képviselő, aki miatt találkozott Lázár és Tiborcz.

"Mi fáj önnek képviselő úr? Az, hogy ön sikertelen?"

Érdekes fejlemény (persze a kettő között egyáltalán nem biztos, hogy van összefüggés), hogy miután Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselő hétfőn Lázár Jánost kérdezte Tiborcz István látványos meggazdagodásáról, a Miniszterelnökséget vezető miniszter másnap este már magával az érintettel, Orbán Viktor vejével poharazgatott - szúrta ki még tegnap az Azonnali.hu.

"Vajon, ha más vállalkozóról kérdeztem volna, akkor azzal is rögtön másnap találkozik és egyeztet vele a kommunikációról? Ne felejtsük el Magyarország egyik legfontosabb miniszteri pozíciójával rendelkező kormánytagról van szó, Orbán Viktor egyik legfontosabb munkatársáról, a miniszterelnökséget vezető miniszterről. Ezért mondtam azt, hogy Tiborcz István kiemelt kormányzati figyelmet és támogatást élvez" - írja a politikus sajtóközleményében.

Szilágyi rámutat: Lázár János maga ismerte el, hogy a kérdése miatt egyeztetett 24 órán belül Tiborcz Istvánnal. 

Egy jobbikos kényelmetlen kérdése miatt találkozott titokban Lázár és Tiborcz

Egy művészeti könyv bemutatóján futott össze Lázár János kancelláriaminiszterrel a HVG stábja. És ha már találkoztak, megkérdezték, mi dolga volt Tiborcz Istvánnal azon a pesti vendéglátóhelyen, ahol kedden az azonnali.hu munkatársai lefotózták őket. A HVG kérdésére Lázár János ismertette: hétfőn Szilágyi György, a Jobbik korrupcióellenes ügyekben felelős szakpolitikusa kérdezte őt Orbán Viktor vejének üzleti sikereiről, a kancelláriaminiszter pedig úgy gondolta, megkérdezi az illetékest ezekről a kérdésekről.

"Vajon miért volt ilyen fontos ez az egyeztetés? Először is azért, mert Orbán Viktor családjáról van szó. Másodsorban pedig azért, mert Lázár János pontosan tudja, hogy ő maga is érintett Tiborcz István gazdagodásának az elősegítésében. A későbbi sikereket a hódmezővásárhelyi szerződés révén Lázár polgármestersége alatt alapozta meg"

- emlékeztet Szilágyi, aki szerint ez a megbízás volt az első láncszem, ez jelentette a referenciát, ennek a „segítségnek” köszönhetően tudtak elnyerni több, mint 1100 millió forintnyi közbeszerzést különböző városokban. Orbán Viktor kiemelt szerepét mutatja az is, hogy 2012 októberében Szijjártó Péter, akkori miniszterelnökségi államtitkár jelentette be, hogy uniós forrásból ötmilliárd forintot adnak az önkormányzatoknak arra, hogy energiatakarékos LED lámpákra cseréljék ki a települések közvilágítását. Majd később ez az összeg jelentősen emelkedett.

"Akkor is és napjainkban is Orbán Viktor miniszterelnök legbizalmasabb embere foglalkozik Tiborcz Istvánnal. Így működik a Fidesz Zrt. Magyarországon. Ezt a rendszert fogja 2018-ban a Jobbik kormány felszámolni és a résztvevőket elszámoltatni" - olvasható a közleményben.

Szilágyi György csütörtökön sajtótákoztatót is tartott a témában, melyen tételesen felsorolta, milyen pályázaton mennyi pénzhez jutottak hozzá Tiborcz István cégei, melyek Lázár János szerint "nem nyernek pályázatokat".