"Mi fáj önnek képviselő úr? Az, hogy ön sikertelen?"

Lázár János személyeskedve védte meg Orbán vejét, majd gyorsan találkozott vele.

Nem is akárhogyan, egyenesen a kirakatba ültek, vagyis nem húzódtak be egy vidéki hotel füstös és csendes pókerszobájába House of Cards-osat játszani.

Szilágyi György hétfőn azt firtatta a parlamentben, hogyan tudott Tiborcz István ilyen látványos sikereket elérni. 

"Tiborcz István 2009-ben a cégei után  8,4 millió forintot tudott bevételként elkönyvelni, 2010-ben már 686 milliót, 2011-ben 2 760 milliót, 2012-ben pedig 3 000 milliót. Uraim! Orbán Viktornak ehhez semmi köze?"

Lázár Szilágyi kérdéseire - tőle szokatlan módon - személyeskedve támadt vissza: a képviselőt és a Jobbikot sikertelennek és irigynek nevezve. 

"Mi fáj önnek képviselő úr? Az hogy ön sikertelen? Hogy önök sikertelenek? Ez fáj önnek képviselő úr? Ez semmi más, mint szimpla irigység"

- válaszolt Lázár, aki szerint Tiborcz István családja már 2010 előtt is egy sikeres volt, nem volt szükségük Orbán Viktor támogatására. Lázár szerint Szilágyi csak sárdobálást végez, miközben az uniós pénzek kapcsán semmilyen bűncselekmény nem merült fel. Szilágyi szerint viszont a kormányközeli vállalkozók nem a piacról élnek, hanem a kormány segítségével jutnak vagyonokhoz: például úgy, ha konkrétan rájuk írják ki a közbeszerzéseket, vagyis egyedül ő felel meg a pályázati feltételeknek.

Mint ismert, Tiborcz István volt cége, az Elios sokszor versenytárs nélküli, Miniszterelnökség által lebonyolított közbeszerzéseken tarolt, így számos városban ők újíthatták fel a közvilágítást. 

Elsőként egyébként a Lázár János vezette Hódmezővásárhelyen.

Ebben az ügyben azonban az EU csalás elleni hivatala, az OLAF már igenis vizsgálódik.

Az, hogy Tiborcz István találkozója Lázár Jánossal hogyan fér bele abba a stratégiába, amit a kormányzati Origo-nak mondott, miszerint "a miniszterelnök családtagjaként távol kell maradni az állami, vagy önkormányzati ügyektől" - még nem tudjuk, de valószínűleg ő sem.

Úri mutyi

Zalaegerszeg és Pécs után Szolnokon is Orbán Viktor lányának férje, Tiborcz István cége végezheti el a közvilágítás korszerűsítését. Egymilliárdos üzlet, jórészt uniós forrásból. Száraz hír, de mögötte ott a rendszer teljes működése.Orbán veje tarol, szépen hízik az állami emlőn táplált cége.