"Szír vagyok, barátságosan kell bánnotok velem!"

Rendőröket is körbevettek az erőszakoskodók, hogy ne tudjanak segíteni a sértetteknek. A willkomenskultur vége.

Biztosan voltak migránsok a kölni erőszakos cselekmények elkövetői között. „Tizenöt személyt helyeztünk előzetes letartóztatásba azon az éjszakán. Tizennégy szírt és egy afgánt. Ez az igazság, még ha fáj is” – nyilatkozta a kölni Express című bulvárlapnak egy, a helyszínen dolgozó, meg nem nevezett rendőr.

A német lap cikkéről a Mandiner.hu számolt be. A kölni bulvárlap egy, a helyszínen dolgozó, név nélkül nyilatkozó rendőrtől szerzett információkat közölt. Eszerint az illető egysége 15 személyt helyezett aznap éjszaka előzetes letartóztatásba, szerinte mindegyikőjük olyan személy volt, aki csak pár napja vagy hete tartózkodott Németországban. A rendőr a lapnak nyilatkozva elmondta, sokkolta őket a bugyijuktól erőszakkal megszabadított, síró fiatal lányok látványa.

„Tizennégy szírt és egy afgánt helyeztünk előzetes letartóztatásba. Ez az igazság, még ha fáj is” – idézi a rendőrt az Express cikke. Állítása szerint mindegyikőjüknél menekültügyi eljárási tartózkodási igazolások voltak. A lap értesülései szerint a kölni rendőrségnek van egy nyilvántartása a gyanúsítottak személyes adatairól, ezt azonban titkosan, elzártan kezelik. Ez egyúttal azt is jelenti, írja a lap, hogy nem igaz a rendőrfőkapitány kijelentése, miszerint nem tudják, ki az a körülbelül ezer randalírozó, aki a bulizókra támadt a kölni főpályaudvar előtt szilveszterkor.

 

A Spiegel egy belső rendőrségi jelentésre hivatkozva azt írja: a Kölnben szolgálatot teljesítő rendőrök egyszerűen képtelenek voltak úrrá lenni a káoszon, az elkövetők beazonosítása nem volt többé lehetséges, mivel egész egyszerűen túl sok volt egyszerre a bűncselekmény. Mivel nem tudtak minden áldozatnak segíteni, frusztrálttá váltak a rendőrök.

A jelentéstevő szavai szerint olyan mértékű tiszteletlenséggel találkozott a rendőri intézkedésekkel szemben, amivel szolgálati ideje alatt még soha nem találkozott. Volt olyan eset is, hogy magukat a rendőröket vették körbe, hogy ne tudjanak intézkedni, vagy odamenni a segítséget kérő személyhez.

"Szír vagyok, barátságosan kell bánnotok velem"

A jelentésből kiderül, hogy az elkövetők szemtanúkat fenyegettek, széttépték a tartózkodási engedélyüket, mondván másnap úgyis újat hoznak, egy másik "menekült" férfi pedig azt mondta a rendőröknek:

„Szír vagyok, barátságosan kell bánnotok velem! Merkel asszony hívott meg engem”.

A jelentés szerint az erősen alkoholizált férfitömegek leírhatatlan módon bántak a kísérővel vagy kísérő nélkül közlekedő nőkkel, a rendőrök síró és megfélemlített nőkkel és lányokkal találkoztak az utcákon. Ütlegelések, lopások, szexuális „túlkapások" - voltak a leggyakoribb esetek, a sértettek pedig mindig migránscsoportoknak írták le az elkövetőket.

Ha ez nem töri át a willkommenskultur bomló hadosztályainak arcvonalát, akkor semmi.

Nem szeretne általánosítani a német miniszter

Január 6-án Németország nő- és ifjúságügyi minisztere, Manuela Schwesig (SPD) úgy nyilatkozott, hogy most nem szabad arról vitát nyitni, hogy a nőknek meg kell-e változtatniuk a viselkedésüket. "Azoknak a férfiaknak kell megváltoztatni a viselkedésüket, akik ilyet művelnek, és mindenekelőtt felelősségre kell vonni őket". Németország értékeihez hozzátartozik a nők tisztelete. "Azok az idők már elmúltak, amikor mi, nők nem mozoghattunk szabadon, és nem hordhattunk miniszoknyát" - mondta a miniszter.

Schwesig szerint a menekülteket a kölnihez hasonló bűncselekményekkel összefüggésben nem szabad általánosságban gyanúsítani, nekik viszont tartaniuk kell magukat az érvényes értékekhez.  "Aki nem tartja magát ezekhez az értékekhez, aki bűncselekményeket követ el még nők ellen is, az eljátssza a vendégjogát" – mondta.

Valamiért nem tartotta fontosnak a média a hírértéket...

A ZDF német közszolgálati televízió főszerkesztő-helyettese közölte, hibát követtek el azzal, hogy a hétfői esti híradóban nem számoltak be a szilveszter éjszakáján Kölnben nők ellen elkövetett támadásokról.

Elmar Theveßen kedden délután a ZDF Facebook-oldalán megjelent rövid közleményében úgy fogalmazott: világos volt, hogy olyan történésről van szó, amelyről be kellett volna számolni, és az adó mulasztást követett el azáltal, hogy meg sem említették az esetet az esti híradóban.

A főszerkesztő-helyettes szerint az ügy bemutatását azért halasztották el keddre, a kölni városvezetés által a kérdésben tartott válságértekezlet napjára, hogy "kiegészítő interjúkat" tudjanak készíteni az anyaghoz. Ezzel azonban egyértelműen rosszul mérték fel a helyzetet - írta Elmar Theveßen.

A ZDF Facebook-oldalán az érintett bejegyzéshez több mint ezer komment érkezett, számos hozzászóló arról írt, hogy a történtek miatt elvesztette bizalmát a közszolgálati tévé iránt.