Utolsókat rúgja az Iszlám Állam: teljesen felszabadították a dzsihadisták fővárosát

A végsőkig kitartó külföldi önkéntesek is megadták magukat. 

A kurd és arab milíciák alkotta Szíriai Demokratikus Erők (SDF) - amelyet az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció támogat - június óta támadta a dzsihadistákat a kelet-szíriai Rakkában. 

"A katonai művelet befejeződött Rakkában, de még véghezviszünk egy tisztogatási műveletet, hogy végezzünk a Daesh (az Iszlám Állam rövidítése arab nyelven) helyi alvósejtjeivel" - mondta Talal Szalu, az SDF szóvivője.

Hírügynökségek nem sokkal korábban jelentették, hogy az SDF legnagyobb tagmilíciája, a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) kitűzte zászlaját a rakkai stadion felett, amely azon kevés létesítmények egyike volt a városban, amelyet a dzsihadisták még ellenőrzésük alatt tartottak. A stadionban is befejeződtek a harcok, az épületet és a sportpálya talaját azonban egyelőre nem tudták megtisztítani az aknáktól. A dzsihadisták másik, sokáig tartott bástyája a kórház volt a városban.

"Elmondhatjuk, hogy Rakka 99 százaléka tiszta a Daesh terroristáitól,

de még be kell fejezni a tisztogatási műveletet a kórházban", hátra van még az aknák megsemmisítése és az Iszlám Állam maradék zsoldosainak likvidálása - közölte Núri Mahmúd, a YPG szóvivője.

Szemtanúk szerint már csak szórványosan hallhatók lövések Rakkában, közben pedig az SZDE harcosai ünnepelnek az utcákon.

Kevésbé jó hír, hogy az SDF megállapodást kötött az Iszlám Állammal, amelynek értelmében

275 szíriai dzsihadista távozhatott a városból.

Róluk csak remélni lehet, hogy ne tűnnek fel hamarosan Európában. 

Sokat mondó ugyanakkor, hogy

az IÁ külföldi önkénteseit és zsoldosait sorsukra hagyták,

 ők most adták meg magukat. A szíriai háború kegyetlen mindennapjait ismerve és a dzsihadisták embertelen barbársága miatt felgyülemlett bosszúvágyat tekintve nekik valószínűleg nem lesz sok idejük rá, hogy elgondolkodjanak róla, megérte-e a terrorszervezethez csatlakozniuk. 

Az SDF június 6-án indította meg a Rakka és környéke felszabadítását célzó ostromát, amelyben az OSDH legfrissebb adatai szerint körülbelül 3250 ember, köztük legalább 1130 civil vesztette életét. A több mint négy hónapig tartó harcokban ezenkívül több ezren eltűntek - közölte Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója a dpa német hírügynökséggel.

A dzsihadisták által 2014-ben elfoglalt Rakka visszafoglalása mérföldkő lesz a dzsihadista szervezet által kikiáltott kalifátus felszámolásának folyamatában. Az Iszlám Állam iraki fellegvárából, Moszulból már kisöpörték a szervezetet.