A biztonság hiánya miatt menekülnek el a keresztények a Közel-Keletről

Az S. O. S. Chrétiens d’Orient francia segélyszervezet a közel-keleti keresztényeket segíti.

A segélyszervezet ötlete azután született meg, hogy a francia kormány 2013 őszén bombázni akarta Szíriát, az an-Nuszra iszlamista terrorszervezet pedig megtámadta Maalulát, egy ősi keresztény települést Szíriában, ahol még mindig beszélték az arámi nyelvet. Benjamin Blanchard és társai összefogtak: karácsonyra négytonnányi segéllyel – játékokkal, takarókkal, ruhákkal – teli konvojjal mentek a helyszínre. Azóta folyamatosan jelen vannak Irakban és Szíriában, de fokozatosan Libanonban, Jordániában, Egyiptomban, illetve Pakisztánban is. A szervezet fő célja a keresztények segítése, továbbá hogy kapcsolatot teremtsenek a nyugati és a keleti keresztények között, valamint felhívják a figyelmet a helyzetükre.

Benjamin Blanchard a szíriai helyzet kapcsán a Magyar Hírlapnak elmondta: nehéz volt tájékozódnia, mielőtt kiment volna, mert minden oldalról ömlik a propaganda. Az elmúlt három évben egyszer sem hallott egy szíriai embert sem, aki mérsékelt vagy demokratikus ellenzéki felkelőkről beszélne. „Talán 2011-ben még lett volna erre példa, de már nem” - mondta. Sokszor voltak Aleppóban 2014-től, és szerinte az emberek nagyon dühösek a nyugati médiára.

„Nem azért, mert elmondták, mi történt Kelet-Aleppóban, hiszen természetes, hogy megírják, ha a hadsereg bombáz egy kórházat vagy iskolát. Hanem azért, mert sosem írtak arról, mi történt Nyugat-Aleppóban. Minden egyes nap bombáztak kórházakat, iskolákat (a "felkelők" - szerk.). Szándékosan reggel bombázták az iskolákat, amikor a gyerekek megérkeztek. Ami a kormány által ellenőrzött területeket illeti, mondjuk Damaszkuszt, azt tapasztaltuk, hogy vannak nehézségek, hiány van mindenből, üzemanyagból, áramból, gyógyszerből, de az egyetemek, iskolák, kórházak, éttermek nyitva vannak, az emberek pedig igyekeznek normális életet élni”

- számolt be a szíriai állapotokról Blanchard a lapnak.

"Korunk legnagyobb hazugságát jelentette meg a média Szíriáról"

A 78 éves, flamand Daniel Maes atya a hatodik századbeli Szent Jakab kolostorban él a szíriai Kara városában, 90 kilométerre északra a fővárostól, Damaszkusztól. A holland Algemeen Dagblad napilapnak adott interjút, amelyben arról beszélt: tanúja volt a „polgárháborúnak” és szerinte a szíriai konfliktusról szóló nyugati tudósítások nagyon félrevezetőek. Maes atya kijelentette: Aleppó felszabadításáért az Aszad-kormány hadseregének és Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tartoznak köszönettel.

 

„Tudja, amikor a szíriai hadsereg készült a harcra Aleppóban, muzulmán katonák jöttek hozzám, hogy megáldjam őket. A rendes muzulmánok és keresztények között nincs probléma. A Nyugat által támogatott lázadók a radikális iszlamisták, akik le akarnak mészárolni minket. Ők mind az Al-Kaida és az ISIS tagjai. Nincsenek köztük mérsékelt harcosok” - mondta Maes atya a holland lapnak.

A segélyszervezet elsősorban azokkal foglalkozik, akik a saját országukban, térségükben akarnak maradni, vagy nem tudják azt elhagyni. Részt vettek a házak, kórházak építésében, hogy ott tudjanak maradni a lakosok. Az Európába érkező keresztény menekültek helyzetével kapcsolatban elmondta, alapvetően két okból hagyják el a régiójukat: az egyik a biztonság hiánya, a második gazdasági ok.

„Mindenki szeretne a saját országában maradni, de sokan menekülni kényszerülnek” - jegyezte meg Blanchard. Hozzátette: nem minden szíriaira igazak azonban a menekültstátus kritériumai.

„Azért jöttek döntően férfiak Európába, mert a családjukat Damaszkuszban, Tartúszon, Latakiában vagy akár a már biztonságos Aleppóban hagyják, és nem tudnak miből megélni”

- jelentette ki a segélyszervezet igazgatója. Szíriát szankciók is sújtják, Blanchard szerint ezért kell a férfiaknak Európába menniük, hogy pénzt keressenek a családjuknak, és ezért vállalják a veszélyt, hogy átkeljenek a tengeren. Ez sokkal veszélyesebb, mint Damaszkuszban maradni.

„Azt hisszük, hogy minden menekült háborús övezetből érkezik. De Szíria elég nagy része biztonságos, még turistautakat is szerveztünk oda, nagy sikerrel”

- mondta a Magyar Hírlapnak Blanchard.

Az S. O. S. Chrétiens d’Orient segélyszervezet igazgatója szerint nagyon fontos, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkársága már a nevében is kimondja, hogy veszélyben vannak a keresztények. „A szekularitáshoz ragaszkodó Franciaországban erről mondjuk nagyon nehéz nyíltan beszélni” - vélekedett Benjamin Blanchard.

„Egy ősi közösség vagyunk a kihalás szélén”

Az iraki Erbil katolikus érseke, Bashar Warda a Crux online katolikus magazinnak adott interjújában arról beszélt, hogy az iraki keresztényeket mindent elvesztettek a hitük miatt – „a hitük miatt kerültek célkeresztbe, ahogy a jazidik és mások is.” Az Iszlám Állam elől „elmenekülhettek, áttérhettek vagy meggyilkolták őket, és sokakat meg is öltek, az elképzelhető legbrutálisabb módokon.”

 

Januárban a migráció lehetséges európai következményei és a közel-keleti helyzet is szóba került Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár háromnapos iraki látogatásán. A két politikus Irakban több keresztény egyházi vezetővel is találkozott, köztük Bashar Warda érsekkel is.