Szirizások sem szavaznák meg a csomagot, sztrájk is lesz

A Sziriza szélsőbalos platformja és a kisebbik kormánypártnak sem elfogadható a megszorítás. Görögországban óriási közalkalmazotti sztrájk lesz szerdán.

Panosz Kammenosz, a radikális baloldali Szirizával közösen kormányzó jobboldali Független Görögök (ANEL) vezetője korábbi álláspontjával ellentétben azt mondta: pártja nem tudja támogatni azt a megállapodást, amely „50 milliárd euró értékű, az állami tulajdont érintő garanciákról és az emberek otthonainak lefoglalását is tartalmazó törvénymódosításokról szól”. Mint mondta, pártja – amelynek 13 képviselője van a törvényhozásban – folytatja a munkát a Ciprasz-kormánnyal, de alapvetően elutasítja a megszorítási politikát.

Megzsarolták Cipraszt?

Kammenosz szerint Cipraszt megzsarolták az euróövezeti partnerek. „Ez puccs volt Németország, Finnország, Hollandia és a balti államok részéről” – hangsúlyozta a pártelnök hétfőn a görög televíziónak nyilatkozva azután, hogy találkozott Ciprasszal.

Ciprasz saját pártján belül is találni olyanokat, akik nem értenek egyet a harmadik görög mentőcsomagról szóló javaslattal. A szélsőbaloldali platform jelezte: arra hajlanak, hogy nem szavazzák meg a hétfő hajnalban létrejött megállapodást.

Kormányátalakítás jöhet

Sajtójelentések szerint a görög miniszterelnök a pártján belüli véleménykülönbségekre válaszul a kormány jelentős átalakítását tervezi. Több görög médium egybehangzóan úgy értesült, hogy Ciprasz leváltja Panajótisz Lafazanisz környezetvédelmi és energiaügyi minisztert és Dimitrisz Sztratoulisz szociális ügyekkel foglalkozó minisztert is. Utóbbi két tárcavezető a Sziriza szélsőbaloldali szárnya vezetőinek számítanak, és nagyjából 40 képviselőre van hatásuk. Az ehhez a táborhoz tartozó Nikosz Huntisz külügyminiszter-helyettes hétfő este lemondott, és az állami televízió jelentése szerint képviselői mandátumát is feladta. A Sziriza összesen 149 képviselői hellyel rendelkezik a 300 fős görög törvényhozásban.

Korábbi értesülések szerint a vezető ellenzéki erőnek számító Új Demokrácia nevű párt támogatja a hitelezőkkel kötött megállapodást, míg a harmadik legnagyobb pártnak számító szélsőjobboldali Arany Hajnal elutasítja azt. A görög parlament szerdán szavaz a takarékossági- és reformintézkedések első csomagjáról.

Az első sztrájk a Sziriza-kormány idején

Eközben huszonnégy órás munkabeszüntetést hirdetett meg a görög közalkalmazottakat tömörítő szakszervezeti szövetség (Adedy) szerdára, arra a napra, amelyen a parlament feltehetően szavazást tart a nemzetközi hitelezők és Görögország megállapodásáról.

Az Adedy, amely az egyik legnagyobb görög szakszervezeti szövetség, a 24 órás sztrájk mellett helyi idő szerint szerda este hét órára tüntetést is összehívott a parlament épülete elé, a belvárosi Szintagma térre. A görög önkormányzati dolgozók szakszervezete (POE-OTA) szintén 24 órás sztrájkfelhívást adott ki szerdára.

A közalkalmazottak először hirdettek sztrájkot azóta, hogy Alekszisz Ciprasz vezetésével január végén hatalomra jutott a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza), amely 2010 és 2014 között a megszorítások ellen tartott nagy tüntetések és munkabeszüntetések főszereplője volt.

Az Adedy felhívására hétfő este máris több százan tüntettek a Szintagma téren a megszorító gazdaságpolitika folytatása ellen. Várhatóan további két tiltakozó megmozdulást tartanak az este, az egyiket a közösségi hálózatokon szervezték, a másikat a baloldali antikapitalista Antarszia párt hirdette meg.