Sziva Balázs a megzenésített Petőfi versekről

Avagy rendhagyó zenés irodalomóra. A tavalyi év vége felé a Sziva Balázs vezette Romantikus Erőszak és a Szent Suhancok is új kiadvánnyal jelentkezett.

- Hogy az időrendi sorrendet betartsuk, először a Sziva Balázs és a Szent Suhancok harmadik kiadványáról essen néhány szó! Október elején jelent meg egy új, négy dalos EP-je a feldolgozás bandádnak, ezúttal teljesen „old school” formában, kazettán. Biztosak voltatok benne, hogy a rajongóitok háztartásában még van kazettás magnó?
 
 - Annál biztosan több, mint bakelit lemezlejátszó! (nevet) Komolyra fordítva a szót, az általunk feldolgozott nóták annak idején idehaza mind kazettán jelentek meg. Mindenki így hallgatta őket. Ebben is megőriztük a hagyományokat. Egyébként a stílustól egyáltalán nem idegen dolog ez manapság sem. Nyugaton sorra jelennek meg a magnókazettás újrakiadások olyan bandáktól, mint az Exploited, vagy mondjuk a Cock Sparrer. Nehézséget ezzel kapcsolatban leginkább az okozott, hogy találjunk Magyarországon olyan sokszorosítót, aki még foglalkozik kazettagyártással. (nevet)
 
 - Az előrendeléses akciótokban kétféle verziót is ajánlottatok. Az előzetesek úgy szóltak, hogy a pólóhoz és a fanzine-hez utólag már nem lehet hozzájutni, és valóban, a kiadótok webshopjának kínálatában csak az első két CD-tek szerepel. Ezek szerint ezek a limitált termékek sikeresek, kelendőek voltak?
 
 - Sikeresek, így már a kazettához sem lehet hozzájutni, ugyanis az utolsó darabig elfogyott a legyártott mennyiség. Ahogy azt be is harangoztuk a megjelenés előtt, utángyártás nem lesz. Az ilyen, korlátozott példányszámban megjelent anyagoknak így van igazán értéke.
 
 - Milyen szempontok alapján válogattad össze a Régi mániám… címet kapott kazettára az aktuális négy számot?
 
 - A szokásos módon. Átnéztem az otthoni kazettagyűjteményemet, és most egy-egy M.A. Skins, Akcióegység, Fals, Ballagó Idő dalt választottam ki. Egy mai fiatalnak a fáljcsere korában biztos furcsa, de a kilencvenes évek első felében minden kiadványt: kazettákat, fanzine-eket, koncertplakátokat begyűjtöttem, ami a hazai színtéren hozzáférhető volt. 
 
 - Mindegyik feldolgozás meghallgatható a zenekar hivatalos YouTube csatornáján. Emiatt nem vesztettetek potenciális vásárlókat? 
 
 - Nem hinném. Aki támogatni tudja, akarja a zenekart és azt, hogy új felvételek készülhessenek, az úgyis megveszi a hivatalos hanghordozót, aki nem, az pedig nem. Manapság már bevett dolog, hogy a megjelenés után nem sokkal kikerülnek a zenekari oldalakra a dalok egy egyszerű videóval. A zenehallgatási szokások évről-évre folyamatosan változnak. Ezt minden bandának figyelembe kell vennie és alkalmazkodni hozzá. 
 
 
 - A lemezmegjelenés után egy négyállomásos klubturnén vettetek részt. Ezekről a bulikról mondanál egy pár szót?
 
 - Jól sikerült túra volt, forró hangulatú klubkoncertekkel. Olyan egykori skinhead fellegvárakban léptünk fel, mint Eger, Békés, Hódmezővásárhely és persze Budapest. Kiemelkedő volt a hódmezővásárhelyi este, ahol annyian zsúfolódtak be a helyre, hogy a buli végén alig kaptunk levegőt a színpadon.
 
 - Nézzük, mi újság a főbandád, a Romantikus Erőszak házatáján! Tavaly november 3-án megjelent a Szabadság, szerelem! Petőfi verseket megzenésítő új RomEr album, ami a 2005-ben kiadott Komjáthy István Mondák című könyve alapján készült Hun és magyar mondák-hoz hasonlóan, ismét egy tematikus kiadvány. Mióta tervezted már ezt a verslemezt?
 
 - Egy korábbi ötletemet sikerült megvalósítani a Szabadság, szerelem! lemezzel. Számomra Petőfi a magyar szabadság költője, akinek nemcsak a fiatalon megszakadt életműve, de maga az élete is kultusz. Általános iskolás koromban, a Kádár rendszer utolsó évtizedében március 15-től félt a kommunista hatalom. Már nem verték olyan módszeresen az utcán csoportosuló fiatalokat, mint mondjuk a hetvenes években, de például nem is volt munkaszüneti nap. Iskolai ünnepségeket lehetett tartani. Már a 2010-es Keménymag című albumunkon is szerepelt egy Petőfi versmegzenésítés, a Csatadal. A lemezkészítési folyamat tulajdonképpen 2013 végén indult be. Ekkor készült el a Föl! című vers megzenésítése. 
 
 
 - Elég komoly feladat lehetett másfél évszázados „szövegekhez” zenét szerezni. Egyedül készítetted el a feldolgozásokat, vagy közös, zenekari munka eredménye ez az album?
 
 - Az alapötletek minden esetben tőlem származnak. Ez jól bevált módszer, nálunk már több mint tizenöt éve. Ricsivel (Kovács Richárd a RomEr basszusgitárosa – a szerk.) aztán demóverziókat készítünk, amihez végül a bandán belül mindenki hozzáteheti a saját ötleteit. Ami a „szövegeket” illeti, a Petőfi versek lázadó hangvétele nagyon jól működött a mi hasonló felfogású zenei világunkban.
 
 - Lehet, hogy botor a kérdés, de melyik Petőfi verssel volt a legtöbb „gondotok”, melyik adta meg magát a legnehezebben a megzenésítés során?

 - Nem volt ilyen. Eleve olyan verseket válogattam ki, amelyek mind a hosszúságukat, mind a dalformájukat tekintve alkalmasak voltak, hogy rock nóta születhessen belőlük.
 
 - Találkozni néhány olyan véleménnyel, hogy most a megszokottól kevesebb duda van a számokban. Egyeztetsz Botonddal a lemezanyag összeállítása során, vagy már kész tények elé van állítva, hogy melyik dalban kell fújnia?
 
 - Ezzel nem értek egyet, hiszen a lemez dalainak felében, egész pontosan öt nótában szólal meg a magyar duda. Botond általában a zenei alapok elkészülése után kapcsolódik be az alkotói munkába. Addigra nagyjából kitaláljuk, melyik dalban és azon belül hol kellene játszania, de a dallamok terén persze a végső szó az övé, hiszen igazán ő ismeri ennek az ősi magyar hangszernek a sajátosságait és nagyon jó ötletekkel szokott előrukkolni.
 
 - Úgy érzem, hogy a lemezre került számokban jóval tágabbra nyitottátok az eddig tőletek megszokott zenei stílus ollóját. Például ska-t toltok a Van-e mostan olyan legény-ben, több szerzemény ízes gitárszólóval lett alaposan megtámogatva, sőt a Véres napokról álmodom már-már színtiszta heavy metal nóta lett. Tervezetten ez a RomEr új (zenei) iránya, vagy csak erre az egy albumra születtek színesebb karakterű számok?
 
 - Ennél az albumnál teljes mértékben a versek eltérő hangulata irányította a zeneszerzést. Ezért is lehet, hogy zeneileg ilyen változatos lett a lemezanyag. 
 
 - Már három dalhoz is készült videóklip az új lemez számaiból, és mindegyik másféle. A Föl! egy koncertklip, a Bordal egy élőszereplős film, a Csatában pedig egy szöveges videó. Miért pont ezeket választottátok ki? 
 
 - Azt tapasztaljuk, hogy a táborunk nagyon szívesen fogadja ezeket a kisfilmeket. Már az előző soralbumunkhoz, a Mindörökké Magyarországhoz is három hivatalos klip készült. A Csatában volt a Petőfi CD első előfutára közvetlenül a megjelenés előtt. Egy héttel korábban jött ki, mint a teljes anyag, digitális kislemezként, és szerettük volna ezzel a szöveges videóval megtámogatni. A Föl! demóverziója már 2014 tavaszán napvilágot látott egy próbatermi videó formájában. Nagyon erős és mindmáig fontos mondanivalójú dalnak tartjuk, ezért készült hozzá egy koncertklip a tavaly októberi 23-i, Club202-beli nagykoncertünkön. 
 
 
 - Egy nagyon rövid ideig a – külső helyszínen rögzített – Bordal klipben is szereplő Nagy Levente volt a RomEr dobosa. Abban az időszakban mi történt Kölyökkel? Mondasz néhány információt a forgatás helyszínéről, magáról erről a lehetőségről?
 
 - Kölyök soproni, így egy ideig egyáltalán nem volt biztos, hogy tudjuk egyeztetni a bandával kapcsolatos elfoglaltságokat. Tavaly nyáron csináltunk néhány dobos meghallgatást. Ketten jöttek komolyabban számításba. Az egyik Kleineisel Márk volt, aki ma már a Pokolgép zenekart erősíti. A másik Levente, akivel aztán ebben az átmeneti időszakban lenyomtunk 3-4 koncertet és a forgatás is ekkor zajlott. A Bordal megfilmesítésének ötlete onnan jött, hogy egy jó barátunk, Demeter Endre kiváló magyar borász és már többször meghívott minket édesapja borászatába, a Tokaji borvidéken lévő Mádra. Úgy gondoltuk, összekötjük a kellemest a hasznossal, és a vendégeskedés mellett mindjárt forgatunk is az ódon borospince falai között. Nagyon jó hangulatú két nap volt. (nevet) Hozzáteszem, hogy óriási segítség, hogy Szilvási Peti barátomék a DVX Mediánál minden ötletünkre vevők. Az ő munkájukat dicsérik a klipjeink. Petivel amúgy már nagyon régről, a Fradi táborból ismerjük egymást. Kicsi a világ! (nevet)
 
 
 - Miért „rejtettétek el” a Nemzeti dal-t a korongon?
 
 - Annak idején az én ötletem alapján a Hungaricával is elkészítettük ezt a dalt, modern rock köntösben, a Tolcsvay féle megzenésítés alapján, amelyet Varga Miklóssal és Kalapács Józsival adtunk elő közösen. Nem akartam ismételni magam, viszont a Nemzeti dal Petőfi legemblematikusabb költeménye. Úgy gondoltam, nem létezhet nélküle Petőfi album. Így lett a Szabadság, szerelem! lemez rejtett bónusza. A mi verziónk egy akusztikus gitáros átirat, némi mandolin játékkal színesítve.  
 
 - A lemez elején intró gyanánt, valamint a végén az Európa csendes dalba beépítve Vári-Kovács Péter színművész szavalatai hallhatóak. Vele honnan az ismeretség?
 
 - Vári-Kovács Peti egy hazafias érzületű színházi ember, aki énekel, zongorán is játszik, gitározik is, szóval elég sokoldalú előadóművész. Van egy közös zenei formációjuk Tumbász Marci barátunkkal, aki a RomEr-ben hegedűn, mandolinon és citerán játszik. Felkértük a közreműködésre és ő szívesen vállalta.
 
 - Szerinted ezzel a kiadvánnyal és magukkal a dalokkal egy pár fiatal figyelmét sikerül Petőfi költészete felé fordítani?
 
 - A visszajelzések alapján biztos vagyok ebben. Ez jó érzés, hiszen ez volt a cél. Rengeteg üzenetet kaptunk a világhálón, amelyben arról írnak, hogy egy-egy verset a lemez alapján ismertek meg, de volt olyan határontúli magyar család, akik arról írtak, hogy több generációnak, a nagyszülőknek, a szülőknek és a gyerekeknek is megvan a maga kedvence a lemezről. 
 
 - Mindkét lemezanyag zenei rendezője a magyar rockzene legendás muzsikusa, Sáfár Öcsi volt. Vele már nem először dolgoztok együtt. Miért választottátok őt? Személyes oka van ennek, vagy az ő stúdiójának a műszaki felszereltsége, felvételi technikája a döntő érv?
 
 - Sáfár Öcsit lassan húsz éve ismerem, egy időben rendszeresen a koncerthangmérnökünk volt, de ha az ideje engedi, a nagyobb fellépésekre most is elhívjuk hangosítani. Az utóbbi néhány évben visszatértünk a régivágású, analóg felvételi technikához. Ez van a legközelebb az élő megszólalásunkhoz. Szerintem a rockzenéhez ez illik igazán, nem a manapság széles körben alkalmazott digitális technika, ami eléggé egykaptafa hangzást eredményez.
 
 - Hallani arról, hogy esetleg lesz második része is ennek a verslemeznek. Ez kacsa vagy tényleg szóba került már most a folytatás?
 
 - Régi és számtalanszor beigazolódott mondás, hogy soha ne mondd, hogy soha, de a közeljövőben biztos, hogy nem készül folytatása a Petőfi albumnak.
 
 - Ti is áldozatai lettetek a tavaly év végi facebookos feljelentős-törlős akciónak. Ennek van-e értelme szerinted, amikor valamilyen úton-módon úgyis visszaregisztrál mindenki, másrészt nem hiszem, hogy a ti esetetekben például egy húszéves zenekar rajongótábora egy ilyen intézkedés miatt azonnal eltűnik.
 
 - Persze, hogy nem! Ettől függetlenül a Facebook-oldalunkban több év munkája volt, és a törléskor 40 ezernél is nagyobb rajongótáborral rendelkezett. Kétségkívül fontos, de persze nem az egyetlen csatornája volt a zenekarnak, amelyen keresztül eljuthatunk a közönséghez.

 - Már most lehet találkozni az idei Büszke Botond Rockstranddal kapcsolatos felvezető hírekkel. Mesélnél erről a nyári rendezvényről?

 - A Büszke Botond Rockstrand, a RomEr saját, egynapos nyári fesztiválja tavaly indult útjára, és remélem, hagyomány lesz belőle! Az alapvető elképzelés az volt, hogy a RomEr mellett minden évben egy idehaza is népszerű hazafias értékrendű külföldi banda legyen a főzenekar. Tavaly a német Kategorie C adott nagysikerű koncertet a fesztiválon, idén az olasz Legittima Offesa érkezik majd a Velencei tó partjára.
 
 - Köztudott, hogy a magyar foci – klub- és válogatott szinten – is a szívügyed. Te is azok közé tartozol, akik örültek Dárdai Pál hosszabításának? Szerinted milyen reális esélye van a magyar válogatottnak az ő vezetésével?
 
 - Dárdai mentalitása valóban példaértékű, és ami a legfontosabb, az eddigi eredmények is őt igazolják. Örülök, hogy ő irányítja a nemzeti tizenegyet, de azt is látni kell, hogy a magyar foci több évtizedes mélyrepülése olyan problémákat vet fel, amelyet Dárdai egyszemélyben nem tud megoldani. Ahhoz egy megtisztulási folyamatnak kellene végbemenni a hazai labdarúgásban.
 
 - Vendégénekesként szerepeltél az ex-Szebb Napok új demófelvételén, ami már Piszkos Fred zenekarnévvel jelent meg még decemberben. Ennyire szimpatizálsz a fiatalok zenéjével, vagy a régi barátságotok miatt vállaltad ezt el?
 
 - A kórusokba segítettem be egy kicsit a fiúknak. Jó viszonyban vagyunk, tetszik a zenéjük és a hozzáállásuk is.
 
 - 2003-ban még te alapítottad a Hadak Útja kiadót, ami az elmúlt évek során a Hammer Records egyik sikeres – és ma már nem kizárólag csak a te csapataidat támogató – ága lett. A legújabb megjelenések közül az Egészséges Fejbőr CD-i számítanak kuriózumnak és hiánypótlónak, de ősszel Hadak Útja címke alatt jön ki az új Palmetta album is. A te kezed van ezekben a dolgokban, vagy mostanság már kizárólag a kiadó dönti el, hogy kinek szavaz bizalmat?
 
 - A pénzügyi döntésekben, a szerződéseknél nem, ugyanis ahhoz nem értek, így távol is tartom magam tőle, de művészeti kérdésekben mindig egyeztetünk. Több mint tíz éve, 2003 októberében alapítottam a kiadót, és valóban, bár kezdetben csak a RomEr megjelenéseit gondozta az azóta már megszűnt Rockworld Bt-vel karöltve, az évek múlásával egyre több nemzeti banda kezdett dolgozni a Hadak Útja Kiadó zászlaja alatt, amely 2007-ben lett a Hammer részlege. Ez jó döntésnek bizonyult, mert minőségi változást hozott a kiadó életébe. Nagy büszkeség számomra például, hogy az Oi-KOR a segítségemmel került a kiadóhoz és már három albumot is kihoztunk tőlük. Ugyanez a helyzet most az Egészséges Fejbőrrel. Én ezeken a bandákon nőttem fel annak idején. Fontos, hogy segítsük egymást. Én az összefogás erejében hiszek.
 
 - Ősszel a Sziva Balázs Akusztik is jelentkezett egy klippel. Mennyire mozog ez az együttesed? 
 
 - Egyre többet. Egy-két év kellett hozzá, hogy letisztuljon az eredeti elképzelés és kialakuljon az a hangzás, amit szerettem volna. Nem „sírvavigadós” balladaesteket akartam, hanem hogy úgy szólaljunk meg, mint egy rockzenekar, csak akusztikus hangszereken. Ezt az együttest most hárman alkotjuk. Mód Szabolcs akusztikus gitáron, Kovács Richárd akusztikus basszusgitáron játszik, én pedig az éneklés mellett néha akusztikus gitáron, néha csörgőn játszom, az adott nótától függően. A dalokat a több mint húszéves zenei pályafutásomból válogattam. Külön öröm, hogy sokat járunk az elszakított területeken is a csapattal. Volt már koncertünk az Aracsi romtemplomnál a Délvidéken, de Dunaszerdahelyen és Nagyváradon is felléptünk már és hamarosan indulunk Kolozsvárra.
 
 
 - A RomEr-nek is van már támogatói kártyája. Ennek birtokában milyen „szolgáltatáshoz” juthat a tulajdonosa?
 
 - A Keménymag támogatói kártyás kezdeményezés nagyon sikeres, amit ezúton is köszönünk a közönségünknek, akik mindig mellettünk állnak. Azoknak, akik a kártya megvásárlásával is támogatják a RomEr-t, szerettünk volna valami pluszt adni, ami baráti magyar vállalkozások segítségével valósulhatott meg. A Keménymag kártya tulajdonosok 10% kedvezményt kapnak a nemzeti ruhamárkákat forgalmazó Viking Boltban, a Turánia Hagyományőrző Áruházban, az óbudai Stingers Tetoválószalonban, valamint a kézműves tejtermékekkel foglalkozó Bocitej boltban, a Hunyadi téri piacon.
 
 - Tavaly egy sikeres nagykoncerttel megünnepeltétek a 20. születésnapotokat. 2015-re milyen terveitek vannak?
 
 - 2015-re rengeteg tervünk van. Március 15-én egy nagyszabású, ingyenes „Szabadság, szerelem!” lemezbemutató koncerten, vendégzenészekkel lehet majd bennünket látni Budapesten a Március 15-e téren, a Petőfi szobornál. Népzenész barátaink mellett egy ritmusgitárossal is kiegészülünk erre az alkalomra. Mivel szabadtéri rendezvényről van szó, reméljük az időjárás is kegyes lesz hozzánk, annál is inkább, mert hangban és képben is szeretnénk rögzíteni az eseményt! Ezt a koncertet egy friss videóklippel fogjuk felvezetni március elején.
 
Aztán idén 10 éve kezdték forgatni a RomEr főszereplésével a már kultikusnak számító és annak idején néhány fővárosi mozit és számos hazai és külföldi filmfesztivált is megjárt „Dübörög a nemzeti rock” című filmet. Az évfordulóra, április-május környékén megjelenik majd CD-n a film teljes zenei anyaga jó néhány olyan nótával, amelyek ma már hanghordozón nem elérhetőek, de helyet kap a korongon egy eddig kiadatlan felvétel is. A borítóban a forgatás körülményeiről és a film utóéletéről lehet majd részletesen olvasni. A csomag része lesz egy nagyméretű színes filmplakát és természetesen maga a film DVD-n, valamint póló is készül a kiadványhoz.
 
Idén sem marad el a tavaszi nagykoncert Budapesten, a Club202-ben. Április 10-én kerül majd sor rá. A vendégünk egy tehetséges fiatal banda, a Nemzeti Hang lesz, akik a közelmúltban jelentkeztek egy látványos, második világháborús témájú videóklippel, amit a „Drága Elza” rendezője készített. Érdemes utánanézni a YouTube-on!
 
De még mindig nincs vége! A nyár végén stúdióba vonulunk, és a tervek szerint 2015 októberének közepén jelentkezünk majd vadonatúj dalokkal egy EP (középlemez) formájában, amely egy három részes sorozat első darabja lesz. A három EP a következő két évben fog megjelenni, és a banda egy-egy elkülöníthető zenei stílusára épülnek majd. Ezek között lesz majd hagyományosabb rockos, de például tisztán népzenés is. Hogy melyik, melyik, az most még maradjon meglepetés. A kiadványok borítói színvilágukban is különbözőek – piros, fehér és zöld – lesznek.