Szkíta kincs

Lengyelország területén is tártak fel szkíta leleteket. Közülük a leghíresebb egy aranykincs, amelyet még az 1880-as években találtak. Egy most megjelent könyv megpróbálja újraértékelni a Vitaszkovo lelet eredetének körülményeit. A régészeti leletegyüttes a nemzetközi szakirodalomban Vettersfelder néven ismert. Egyes darabjait a Magyar Nemzeti Múzeum szkíta kiállításán is megcsodálhattuk.

Ajándékok a szkíta úrnak

A kincs egyik darabját a Kr. e. 6. századra keltezték, darabjai közé sorolható egy díszes vért, jelvény, hal formájú ék, nyílvesszők és nyílvessző tartó (gorütosz), szkíta típusú kard, és egyéb díszek. A kutatók úgy vélték, hogy ez a kincs egy szkíta előkelőé volt, aki talán a mai Nyugat-Lengyelországban harcolt. A tárgyakat azonban sohasem használták, hanem azok ajándékok lehettek a helyi törzsi vezetőktől - állítja a könyv szerzője.

A lelőhely közelében volt egy szent forrás, amelyet fallal vettek körül és körülötte görög típusú üvegedények hevertek, amelyet talán a fekete-tengeri térségből származtak.  A forrást kővel rakták ki. Talán ott végeztek szertartásokat.