Szlovénia besokallt: kerítést épített az éjszaka

A szlovénok nem fogadják a Horvátországból érkező migránsokat, mivel Ausztria is beintett.

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter vasárnap késő este arról tájékoztatta horvát kollégáját, Ranko Ostojicot, hogy Szlovénia egyelőre nem tud több menekültet fogadni. Még a közlés előtt elindult egy 1800 főt szállító vonat a kelet-szlavóniai Tovarnikból a szlovén határ felé, ahová valamivel hajnali két óra után meg is érkezett. A horvát hatóságok ezután a menekülteket a muraszerdahelyi (Mursko Srediste) határátkelő felé irányították, és közölték velük, hogy "saját felelősségükre" megpróbálkozhatnak az átjutással a szlovén határon, ahol viszont készenléti rendőrök, kutyák és drótkerítés várta őket.

A migránsok, akik között sok nő és gyerek volt, könyörögtek a szlovén rendőröknek, hogy engedjék be őket az országba, de a szlovén hatóságok nem tettek eleget ennek - számolt be a HRT helyszíni tudósítója. Hozzátette, hogy akik nem találtak rést a kerítésen, még kora reggel is horvát területen várakoztak, sárosan és vizesen, de voltak köztük néhányan, akik a közeli patakon próbáltak meg átúszni.

"It's not your land, go back"

(Ez nem a ti országotok, menjetek vissza!) - kiabálta egy rendőr angolul a hangosbeszélőből, miközben a hátérből kutyák ugatása hallatszott - jellemezte a riporter a helyzetet.

Egy körülbelül 300 fős csoportnak mégis sikerült bejutnia Szlovéniába. Őket buszokkal szállították a horvát hatóságok Bánfihegy (Banfi) körzetébe, amely közvetlenül a szlovéniai Lendva (Lendava) szomszédságában van. Mivel ott nem volt megerősítve a határőrizet, a migránsok gond nélkül átjutottak a határon - közölte a HRT.

A szlovén korlátozás oka az lehet, hogy az osztrákok nem fogadnak több menekültet. Az STA hírügynökség által idézett szlovén minisztériumi közlemény szerint Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter telefonon értesítette szlovén kollégáját, Vesna Györkös Znidart a menekültek fogadásnak leállításáról.

Azzal indokolta ezt, hogy Ausztriának nehézségeket okoz az érkezők elszállásolása és ellátása.

Az osztrák tárca szóvivője viszont az APA osztrák hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a hívás kezdeményezője a szlovén fél volt, és a kérés a határon átengedett bevándorlók napi számának növelésére vonatkozott, amit Bécs azért nem kíván elfogadni, hogy a határon ellenőrizhető maradjon az átlépők mozgása.

Egyik közlésből sem derül ki, hogy a két miniszter beszélt-e konkrét számadatokról. Szlovénia vasárnap jelezte:  nem képes naponta 2500-nál több menekültet ellátni. Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára közölte, hogy Szlovénia nem tud korlátlan számú migránst fogadni területén, Horvátországnak, Szerbiának és Macedóniának lassítania kell "az áradatot".

Sefic szerint Horvátország azt kérte, hogy Szlovénia naponta 5000 menedékkérőt fogadjon, miközben Ausztria azt jelezte, hogy 1500 főnél többet nem tud beengedni területére. Az államtitkár úgy vélte:

Szlovénia nem tud eleget tenni a horvát kérésnek úgy, hogy az ne veszélyeztetné a nemzetbiztonságot és az állam zavartalan működését, ezért csak annyi migránst enged be a területére, amennyi el is tudja hagyni.

Több száz bevándorló szorult a horvát és a szlovén határállomás közé

Több száz bevándorló szorult a horvát és a szlovén határállomás közé, gyakorlatilag a senki földjére a horvátországi Drávamagyaródnál (Trnovec) - tapasztalta a az MTI tudósítója hétfő délelőtt. A szakadó esőben a határállomást fedő tető alatt zsúfolódtak össze az emberek, néhányan tüzet gyújtottak, hogy felmelegedjenek az egyre hidegebb időben. A helyszínen mindössze nyolc fok van. Mindenki azt várja, hogy Szlovénia újra megkezdje a migránsok fogadását, ám senki nem tudja, hogy ez mikor történik meg - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.