Szabad Európa: a szlovén kormányfő kampányát is megfinanszírozták Rogánék

Szabad Európa: a szlovén kormányfő kampányát is megfinanszírozták Rogánék

Elsősorban Magyarországról finanszírozták a szlovén és a macedón pártmédiák fenntartását – írja a Szabad Európa az erről tanúskodó, birtokukba került dokumentumokra hivatkozva, amelyeket minden eddiginél közvetlenebb bizonyítékként jellemeznek a téma kapcsán. A szlovén pénzügyminisztérium pénzmosás elleni hivatala ugyanis vizsgálatot indított, elsősorban a szlovén Ripost (új nevén R-Post-R) pénzügyei kapcsán, és e vizsgálati anyagnak egy részére támaszkodnak a cikkben.

Emlékeztetnek, miután 2018. márciusában lemondott Miro Cerar szlovén miniszterelnök, az előrehozott választásokat június elejére tűzték ki. A lap szerint ez nagy lehetőség volt Orbán Viktor szlovén szövetségesének, Janez Janšának, aki ekkor még ellenzékben volt pártjával, az SDS-szel. Azonban gyorsan pénzre volt szüksége, hogy működtetni tudja a pártjához kötődő médiagépezetet a kampánya során, mivel a csődközelbe került kiadók a fizetéseket sem tudták időben átutalni. A cikkben hozzáteszik, az SDS pártsajtója ekkor már magyar kezekben volt, és Magyarországról érkezett a segítség is. Azt írják,

Kosik Kristóf, a Rogán Antalnak és Habony Árpádnak is dolgozó ügyvéd utalt át összesen egymillió eurót Schatz Péternek és Adamik Ágnesnek, az SDS-közeli tévét és újságokat tulajdonló befektetőknek.

A lap megkeresésére Kosik nem kívánta kommentálni az ügyletet.

Később kiderült, hogy a pártmédiát sikerült megmenteni, így Janša és pártja, az SDS szerezte meg a legtöbb szavazatot a szlovén választásokon. Az említett dokumentumok alapján pedig 

nemcsak Kosik, de egy másik, Habony Árpáddal szintén közeli kapcsolatban lévő ügyvéd is segítette a magyarok szlovéniai médiabevásárlását.

A Szabad Európa szerint Szlovéniában először Habony Árpád, a szintén Habony-közeli Hankó Gabriella, valamint Schatz Péter vásárolt tulajdonrészt Janša pártjának (SDS) tévéjében, a Nova24TV-ben. Majd Adamik Ágnes is beszállt a párttévébe, és alapított egy Crecol Média nevű reklámcéget Szlovéniában. 

Később a furcsa pénzmozgások felkeltették a helyi hatóságok figyelmét is. A szlovén pénzügyminisztérium pénzmosás elleni hivatala ezért vizsgálatot is indított az érintett cégek ügyében.

A bonyolult kapcsolatrendszerben a korrupció miatt elítélt, majd Budapestre menekülő Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök neve is felbukkan, a cikk a többi közt ezt a szálat is részletesen kifejti.

Az MKB adott 10 millió eurós hitelt Marine Le Pen elnöki kampányára

Februárban derült ki, hogy Marine Le Pen elnöki kampányára egy magyar banktól kapott 10,6 millió eurós hitelt. Most viszont kiderült, hogy az MKB nyújtott segítséget nekik.

A kampánytámogatásokat illetően érdemes felidézni, hogy február elején derült ki, hogy Marine Le Pen francia elnökjelölt a kampányára egy magyar banktól kapott 10,6 millió eurós (átszámítva 3,7 milliárd forint) hitelt. A szélsőjobboldali Nemzeti Gyűlés párt ezt ugyan elismerte, ám nem árulták el, hogy valóban Magyarországról jött-e a pénz. Aztán márciusra az is világossá vált, hogy az MKB nyújtott számukra segítő jobbot, miután Le Pen vagyonnyilatkozata nyilvánosságra került.