Szó szerint sötét jövő - megfulladunk a városainkban

A szervezet szerint a világ legnagyobb városaiban egyértelműen romlottak a légszennyezettségi adatok, ezek pedig alapjaiban veszélyeztetik a világ közegészségügyi szolgáltató rendszerét.

A kutatók kétezer várost vizsgáltak, és megállapították, hogy a lakosság minden esetben növekedett, ezzel párhuzamosan a településeket ellepő szmog is, amelyet a közlekedés, az építkezések és az energiafelhasználás okoz. Ez a folyamat mára odáig jutott, hogy a mérges gázok képezte "burákat" még a Nemzetközi Űrállomásról is látni lehet.

 

A légszennyezettség számos országban okoz közegészségügyi vészhelyzetet - fogalmazott Maria Neira, a WHO közegészségügyi vezetője. A szakember szerint a ránk váró szörnyű jövő komoly árat követel majd a társadalmaktól.

A levegőbe jutott veszélyes anyagok olyan krónikus betegségek okozói, mint az asztma, és a tüdőgyulladás, azonban most már azzal is tisztában vagyunk, hogyha a szálló por a véráramba jut, akkor a szív- és érrendszeri betegségeken túl, szellemi leépülést, demenciát is kiválthat

- figyelmeztetett Maria Neira.

Az ENSZ adatai szerint, évente 3,3 millió ember korai halálát okozza a légszennyezés, akiknek mintegy háromnegyede stroke-ban, illetve szívrohamban halálozik el. Elképesztő, de Kínában 1,4 millió ember életét követelte a mérgező gázok kibocsátása, Indiában 645 ezer, míg Pakisztánban 110 ezer áldozata van a légszennyezettségnek.