Szöul elszámoltatja Japánt a 200 ezer megerőszakolt koreai nő miatt

Négy év után először látogatott dél-koreai külügyminiszter Japánba.

A két ország viszonya meglehetősen feszült. Pak Gun Hje dél-koreai elnök 2013-as megválasztása óta nem volt hajlandó kétoldalú megbeszélést folytatni a sokak által nacionalistának tartott Abe Sindzó japán kormányfővel. A dél-koreai diplomácia vezetője hangsúlyozta, a kétoldalú kapcsolatok javításának az a kulcsa, hogy előrelépést érjenek el a második világháborúban a megszálló japán katonák által prostitúcióra kényszerített koreai nők ügyében. A japán külügyminiszter a tanácskozást követő sajtótájékoztatón közölte, dél-koreai kollégája meghívására még idén viszonozza a mostani látogatást.

A vizit a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok normalizálásának 50. évfordulójához is kapcsolódik. A jeles napról mindkét országban megemlékeznek, Pak Gun Hje a japán, Abe Sindzó pedig a dél-koreai nagykövetség által szervezett rendezvényen fog részt venni hétfőn a tervek szerint.
A Nikkei című japán gazdasági lap szombaton azt írta, hogy három év óta először ismét háromoldalú csúcstalálkozót fontolgat Kína, Japán és Dél-Korea. A találkozót állítólag valamikor szeptember és november között tartanák meg. A három ország kapcsolata néhány évvel ezelőtt romlott meg az egyre élesedő területi viták miatt, valamint amiatt is, hogy Peking és Szöul szerint a tokiói kormány megpróbálja kisebbíteni a 20. század első felében Kelet-Ázsia jelentős részét lerohanó és gyarmati sorba taszító szigetország történelmi bűneit.

Történészek szerint a japán császári hadsereg az általa megszállt területeken fenntartott bordélyházakban legalább 200 ezer nőt - főleg koreaiakat - kényszerített prostitúcióra.