Fontos: megmentenék a kaliforniai disznódelfint

A vaquita (Phocoena sinus) a világ legkisebb disznódelfinféléje és már csak 100 példány él belőle kizárólag a Kaliforniai-öböl északi részén, főleg a Colorado folyó deltavidékén.
 
Környezetvédők szerint a faj már 2018-ra teljesen eltűnhet a Föld színéről, ha nem történnek szigorú lépések a védelmére. Két éve még 200-ra becsülték a számukat.
 
E tengeri emlősnek, az egyik legkisebb cetfélének már most is tiltott a halászata, azonban az eresztőhálós halászat járulékos veszteségeként olykor hálóba gabalyodnak és elpusztulnak egyes példányai. 
 
Az eresztőhálóval a mexikói halászok egy ritka árnyékhalfélére halásznak, a totoabára, amelynek úszóhólyagja drága potencianövelő és keringésjavító ínyencfalatnak számít a babonás kínai konyhaművészetben.
 
Enrique Pena Nieto mexikói elnök a kereskedelmi célú eresztőhálós halászatnak az érintett térségben két évre történő betiltását jelentette be a héten San Felipe kikötővárosban, ahol jelképesen átadta a hálótilalom betartatására beszerzett új járőrhajók kulcsait. 
 
A komplex program részeként az eddiginél szigorúbban - műholdak, drónok, három katonai támaszpont és egy kis járőrhajókból álló flotta segítségével - ellenőrzik a vaquitahalászati tilalom betartását, sőt a járőrözésben a halászok is részt vesznek, akik fizetést kapnak ezért. A 37 millió dolláros program részeként megtérítik a halászoknak a veszteséget, amelyet a halászati korlátozás miatt szenvednek el.
 
Az elnök szerint a környékbeli halászok együttműködésének köszönhetően a vaquitamegmentési program működni fog.
 
A mexikói kormány és a halászok megállapodását a kaliforniai disznódelfin megmentésére tett "történelmi lépésnek" nevezte a Greenpeace zöldszervezet.
 
A Természetvédelmi Világalap (WWF) mexikói szervezetének vezetője, Omar Vidal szerint a Phocoena sinus ugyanolyan emblematikus állata Mexikónak, mint az óriáspanda Kínának. 
 
A kaliforniai barnadelfinként is emlegetett tengeri emlős legfeljebb másfél méterre nő meg, súlya nem haladja meg a 40 kilogrammot. A faj főleg kisebb halakkal és kalamájókkal (polipokkal) táplálkozik. A faj főleg kisebb halakkal és kalamájókkal (polipokkal) táplálkozik, egyes vélemények szerint potencianövelő hatása is lehet.
 
A fajból már túl kevés él ahhoz, hogy meg lehessen próbálkozni a fogságban való szaporításával.