Családi medence – a dolce vita (x)

Családi medence – a dolce vita (x)

A téli hűs napok idején és az első tavaszi madárcsicsergéskor egyre inkább vágyunk már a „kerti szezon” kezdetére, mikor majd a verőfényes kora nyári estét a szuper kerti medencénél töltjük családunk vagy barátaink körében.

Az életérzést majd még tökéletesebbé teszi a szépen nyírt zöld gyep és a kíváncsi szemeket távol tartó magas fák finoman susogó leveleikkel. Ugye, milyen csábító? Már csak egy-két lépés, ami elválaszt a fenti dolce vitától. De pontosan mit is válasszunk a hatalmas medencekínálatból? Kicsit? Nagyot? Kör vagy téglalap alakút? Sokféle szempont alapján dönthetünk. Ami azonban teljesen nyilvánvaló: a családi medence hosszú távú elkötelezettséget jelent, amit érdemes nagyon alaposan megfontolni.

Mi alapján döntünk?

A családi medencék piacán könnyen elveszettnek érezhetjük magunkat a hatalmas kínálattal szembesülve. Éppen ezért saját dolgunkat könnyíthetjük meg, ha pár szempontot jó előre tisztázunk. Az alábbi néhány egyszerű kérdést célszerű megválaszolni, mielőtt belevágunk:

  • Beépített vagy összeszerelhető medence legyen?
  • Hol tervezzük felállítani?
  • Hány fő és milyen korosztály használja majd?
  • Mire szeretnénk használni?
  • Milyen alakú medencére van szükségünk?
  • Milyen anyagi keretet szánunk rá? 

Minőségi termék mellett döntsünk!

Ha sikerült a fenti kérdéseket megválaszolni és a családtagokkal is egyeztetett döntést meghozni, máris nagyon nagy lépést tettünk a siker felé. Jöhet a családi medence projekt megvalósítási szakasza. Mind a felfújható, csővázas, mind a fémvázas, könnyen összeszerelhető medencék piacán érdemes alaposan körülnézni és az ismert és megbízható márkájú medencék közül választani.

Ezekhez könnyebben és gyorsabban találunk majd alkatrészeket és kiegészítőket a jövőben. Az is nagyon fontos, hogy csak megbízható forgalmazótól vásároljunk. 

A megvalósítás lépései

A medencének optimális helyet kell választani. Ha már teletöltöttük vízzel, nem lesz egyszerű mozgatni. És minél nagyobb a medence, annál nehezebb lesz.

Ha nem beépíthető medence mellett döntöttünk, a helyváltoztatás a szezon végén lehetséges. Emiatt komoly plusz kiadásaink lehetnek. Nagyon napos helyre tegyük a medencét, ellenkező esetben a víz melegítése sok energiát felemészthet.

A medencének tökéletesen vízszintesen kell állnia, mert az aljának vagy lábazatának mindenhol egyenletes terhelést kell kapnia. Éppen ezért az alapozást a gyártói előírások szerint kell végezni. Nem érdemes itt spórolni. Ha már áll a medence, mehet bele a víz, melyhez ajánlott vezetékes vizet használni. Sokan kútvízzel próbálkoznak, de ez és a vegyszerek néha igen „színes” végeredményt adnak.

A vízforgatás és a szűrőberendezések az alapfelszerelést jelentik. Emellett vegyszerek vagy alternatív tisztítószerek, berendezések használata is szükséges ahhoz, hogy minden nap kristálytiszta, kórokozómentes vizet élvezhessenek a családi medence pancsolói.