Tippek az érzékeny gyomor okozta panaszok csökkentéséhez (x)

Tippek az érzékeny gyomor okozta panaszok csökkentéséhez (x)

Manapság már semmi meglepő nincs abban, ha valaki emésztőrendszeri panaszokkal küzd, hiszen az egyes gyomorbántalmak szinte népbetegségnek számítanak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindez normális vagy természetes is lenne! Hiszen a problémák jelentős része a helytelen életmód és az egészségtelen táplálkozás számlájára írható. 

Milyen okok vezethetnek az érzékeny gyomor kialakulásához?

A gyomorégés, teltségérzet, puffadás, görcsök vagy az evés utáni émelygés, illetve feszítő érzés bárkinél jelentkezhet egy-egy kiadósabb lakomázás után. Ha viszont a probléma rendszeressé válik, akkor először is érdemes részt venni egy alapos kivizsgáláson, hogy a szervi okokat kizárhasd. 

Hogyha nincs kóros elváltozás a háttérben, akkor nagy valószínűséggel funkcionális diszpepsziáról, vagyis gyomorérzékenységről van szó. Ennek a hátterében többek között az alábbiak állhatnak:

  • Egészségtelen étkezés
  • Helytelen táplálkozási szokások
  • Mozgásszegény életmód
  • Nem természetes alapanyagú gyógyszerek rendszeres szedése
  • A nyálkahártya fokozott érzékenysége
  • Dohányzás
  • Pszichés okok (feszültség, stressz, alvászavarok)

Ezeknek a tényezőknek a többségét azonban életmódváltással és némi tudatossággal ki lehet iktatni, így a panaszok is mérséklődnek.

Az étkezési szokások megváltoztatása

A gyomor kímélése érdekében hagyj fel a kiadós lakmározással. Naponta 4-5 alkalommal, kis adagokat fogyassz, és minden egyes falatot alaposan rágj meg. 

Az étrended a nehéz, zsíros, fűszeres ételek helyett könnyen emészthető, kímélő, ugyanakkor tápláló fogásokból álljon: ilyenek a rostokban gazdag élelmiszerek, a sovány húsok, a gyümölcsök és zöldségek. A puffadást okozó ételeket (káposztafélék, hüvelyesek) viszont érdemes kerülni.

A zöldségek és gyümölcsök párolva kevésbé megterhelőek a gyomor számára, mint nyersen, a húsfogyasztást pedig érdemes heti 1-2 alkalomra csökkenteni (ekkor is főként szárnyast vagy halat válassz). 

Lehetőleg hagyd el a gyógyszerek használatát, hiszen ezek mellékhatásként szintén irritálhatják a gyomrot. Ráadásul nagyon sok egészségügyi probléma természetes módszerekkel is orvosolható. Az emésztés megkönnyítésére például használhatod a Myrobalan Sedru.7 kapszulát, ami a benne lévő gyógynövényeknek köszönhetően normalizálja az emésztést és serkenti az anyagcserét. 

Egyéb életmódbeli változtatások

Amennyiben dohányzol, itt az ideje végleg letenni a cigarettát! Nem csak a tüdőd és a gyomrod, hanem az egész tested (és a környezeted) is hálás lesz érte. 

Ha eddig nem igazán sportoltál, akkor keress egy olyan mozgásformát, amit szívesen űzöl, és hetente több alkalommal is hódolj a sport élvezetének. A sport ráadásul nem csak a testre, hanem a lélekre is jótékony hatással van. 

Ha pedig túl sok a stressz az életedben, akkor igyekezz mérsékelni, és sajátíts el valamilyen relaxációs technikát, amit rendszeresen gyakorolsz.