Milyen alkatrészek szorulhatnak cserére? Előtérben a karos kávégép (x)

Milyen alkatrészek szorulhatnak cserére? Előtérben a karos kávégép (x)

Nem szükséges azonnal kidobni kedvenc kávéfőzőnket csak azért, mert egy kisebb alkatrész cserére szorul. Ez esetben ugyanis mindig van megoldás. A szűrők, a tömítések, a különféle csatlakozók mind-mind olyan kiegészítők, amelyeket gyorsan kicserélhetünk. 

A következő pár sorban most szeretnénk segíteni Önnek, hogy egyszerű legyen kiválasztani a megfelelő kávégép alkatrészeket. Tartson velem és remélhetőleg könnyen boldogul majd a jövőben ezen a területen is!

Mi alapján történjen az alkatrészek cseréje?

Minden kávéfőző életében eljön az a pont, amikor az egyik alkatrész megadja magát, szerencsére ez csak igen ritkán és a kisebb alkatrészekkel fordul elő. Ennek ellenére nem árt ismernünk a gépünket és azokat a kiegészítőket, amelyek a működését segítik. A Gastro Bolt kávégép alkatrészei között például meg is találhatjuk ezeket.

Az alkatrészcsere során mindig a kávéfőző típusa a kiindulási pont. Van, hogy az sem mindegy, milyen márkájú a masina. Meghibásodás esetén nem árt tudnunk a probléma gyökerét. Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, kikérhetjük szerelő véleményét is, viszont a kisebb alkatrészek hibáját mi is könnyen felismerhetjük.

Most pedig egy konkrét kávéfőző segítségével mutatjuk be azt, milyen lényeges tisztában lennünk a gépek típusával. 

Karos kávégépek nyomában 

A karos kávéfőzőknek több típusa ismert. Kaphatunk olcsóbb változatokat is, amelyek otthoni használatra készültek, de ezekkel nem biztos, hogy ugyanolyan minőségű italt tudunk lefőzni. 

A drágább gépeket programozhatjuk is, de ezekkel általában csak a kávéházakban, vendéglőkben találkozhatunk. 

Azt fontos tudnunk, hogy amennyiben ilyen gépek mellett döntünk, a kávé minőségét ekkor már nem tudjuk darálással szabályozni. A karos gépeket ugyanis darált kávéval töltjük fel. A főzést követően pedig érdemes cserélni a karos kávétartót is.

Milyen alkatrészek kellenek egy karos kávégépbe?

Ez megint attól függ, hogy milyen típusú meghibásodással kell szembenéznünk. A karos kávéfőzők tulajdonképpen igencsak népszerű változatok a piacon, és ebből kifolyólag nem nehéz beszerezni a hozzá passzoló alkatrészeket sem. Na de, pontosan mi tartozik ebbe a kategóriába?

Cserélhető a tömítés, a szűrő, a markolat vagy a szűrtartó is. De a teljes kifolyószelep, a kazánszelep, a leeresztőegység, a mágnestekercs, a flexibilis cső szintén cserére szorulhat. 

A nagyobb alkatrészek sorába tartozik a 3-utas mechanikus alkatrész, a nyomásmérő, az átfolyásmérő, a nyomásfokozó szivattyú és a tejhabkészítő. 

Bizonyos alkatrészek kivételét és behelyezését nem érdemes házilag megoldani, ilyenkor mindig bízzuk szakemberre a bonyolultabb feladatokat!

Ha időben észleljük a problémát, akkor elkerülhetjük, hogy az a gépünkben további meghibásodásokat okozzon.