Mikor van szükség párásításra, és mikor páramentesítésre? (x)

Mikor van szükség párásításra, és mikor páramentesítésre? (x)

Az időjárás is befolyásolja a lakás páratartalmát, hiszen a szellőztetés révén olykor túl száraz, máskor túl nedves levegő áramlik be a külvilágból. Télen a fűtés hatására a levegő még szárazabbá válik, ugyanis a központi fűtés és a padlófűtés esetén csökken a levegő nedvességtartalma.

Páramentesítsük vagy párásítsuk a lakásunk levegőjét?

A két folyamat ellentétes ugyan, mégis előfordul, hogy a lakásban mindkettőre szükség van. A lakás helyiségeire - rendeltetésükből adódóan - más-más jellemző a levegő nedvességtartalma szempontjából. A fürdőszobában és a konyhában általában túlzottan páradús a levegő, míg a hálószobában, gyerekszobában előfordul, hogy párásítani kell. A BonAir.hu webáruházban páramentesítő készülékek és párásítók egyaránt megtalálhatók. 

Az optimális páratartalom beállítása

Az emberi szervezet számára a 40-60% közötti relatív páratartalom az optimális, amit mérőműszerekkel tudunk mérni. Ha 40 % alatt van a páratartalom, akkor száraz a levegő, amit a szervezetünk és a szobanövényeink is megéreznek.

Elsősorban a nyálkahártyára van kedvezőtlen hatással a párátlan levegő, ugyanis kiszárítja, és köhögési ingert, szemkönnyezést, bőrviszketést okozhat. Egy párásító készülékkel azonban könnyen megoldhatjuk ezt a problémát.

Az ultrahangos párásító berendezések úgynevezett hideg párásítók, hiszen a készülék nem forralja fel a vizet, mégis látni lehet a kifújt párát. Amikor párásító készüléket választunk, figyelembe kell venni, hogy óránként hány deciliter víz kipárologtatására képes, ami 3 dl/óra felett ideális.

Az is fontos szempont, hogy szabályozható legyen a páratartalom. A svájci Boneco cég párásító készülékei mindig a beállított szinten tartják a páratartalmat.

Ha túl párás a levegő, párátlanítsunk!

Ha a mérőműszer 60% feletti értéket mutat, akkor túl nagy a lakás levegőjének páratartalma. Ez a helyzet kedvező feltételeket teremt a penész kialakulásának, valamint a poratkák elszaporodásának. Egy allergiában szenvedő ember számára ezek nagyon megterhelőek, tehát azonnal meg kell szüntetni őket.

Persze jobb lenne, ha megelőznénk a penész kialakulását. Ennek érdekében nem célszerű ruhát szárítani azokban a helyiségekben, ahol sokat tartózkodunk. A konyhában érdemes főzés közben szellőztetni vagy páraelszívót alkalmazni. Ám ezek a praktikák sokszor kevésnek bizonyulnak, és a lakás hűvösebb helyiségeiben megjelenik a penész a falakon, súlyosabb esetben akár a ruhásszekrényben is. A párátlanító készülékek segítségével azonban megszabadulhatunk a felesleges páratartalomtól, megelőzve a dohos, penészes állapot kialakulását.

Akár párásításra, akár páramentesítésre van szükség a lakásban, érdemes felkeresni a BonAir.hu webáruházat, hiszen a cég kiváló minőségű, megbízható termékek széles választékát kínálja a háztartás több területére vonatkozóan.