Kerítésépítő kisokos - hasznos tanácsok a léckerítések tervezéséhez és felszereléséhez (x)

Kerítésépítő kisokos - hasznos tanácsok a léckerítések tervezéséhez és felszereléséhez (x)

Ma már rengeteg lehetősége van annak, aki kerítéssel szeretné körülhatárolni az udvarát, ezek közül pedig némely megoldás akár házilag is kivitelezhető. Hiszen ha akad egy jó minőségű fúrógépünk, alapszintű barkácstudásunk, akkor elég csak a lábazatot és az oszlopokat a szakemberekre bízni, a lécek felszerelését pedig már mi magunk is elvégezhetjük.

Persze azért ilyenkor sem árt odafigyelni néhány dologra.

Milyen alapanyaggal dolgozzunk?

Sokak számára a léckerítés egyet jelent a fával, holott napjainkban már sokkal modernebb megoldások is léteznek. De mi a gond a fával? Csupán az, hogy rendkívül kényes agyag, sajnos igen rosszul tűri az időjárás viszontagságait, például a nyári perzselő napfényt vagy a téli fagyokat.

Mindössze 1-2 év alatt repedezni, korhadni kezd, ilyenkor pedig nincs más megoldás, mint egytől-egyig lecsiszolni majd újrafesteni az összes lécet. Ezért (hacsak nem kimondottan szeretünk a kerítésfelújítással bíbelődni) a fa helyett válasszunk inkább valamilyen időtálló anyagot, hiszen ma már remek gondozásmentes kerítések léteznek. A Nívó Kerítés acél- és alumínium elemeinek nincs szüksége semmiféle karbantartásra, a fahatású festés pedig az igazi fakerítés tökéletes illúzióját biztosítja.

Az ilyen modern kerítésekhez ráadásul nem kell valódi fákat kivágni, nincs szükség a környezetkárosító festékek használatára, és tartósságuknak köszönhetően nem válik belőlük pár éven belül hulladék. Így nemcsak magunkat, hanem a környezetünket is némileg tehermentesítjük.

Milyen elrendezésben szereljük fel a léceket?

A léckerítésben az a nagyszerű, hogy egyedi igényeink szerint alakíthatjuk: az elemek közt hagyhatunk kisebb vagy nagyobb hézagokat, de akár felszerelhetjük szorosan egymás mellé is, hogy egy zárt “falat” alkossanak. Ugyanígy azt is eldönthetjük, hogy a lécek vízszintesen vagy függőlegesen helyezkedjenek-e el.

Mindegyik verzió jól mutat, a lécek távolságánál azt gondoljuk végig, hogy mennyi privát szférát szeretnénk. Ha a kerítésünk elég magas és teljesen zárt, akkor az utcáról nem lát be senki, viszont némelyeket ez az elszigeteltség frusztrál. Köztes megoldás lehet, ha csak keskeny hézagokat hagyunk a lécek közt, mert így bár át lehet látni a kerítésen, de mégsem annyira, hogy elhaladtában bárki szabadon leskelődhessen.

A vízszintes vagy függőleges elrendezés szintén az igényeinktől függ, az előbbi mellett talán az szól, hogy manapság trendibb, és rövidebb idő alatt elkészül, mivel kevesebb lécet kell felrögzíteni.

Milyen színű kerítéselemeket használjunk?

Ha a fahatásra törekszünk, akkor válasszunk valamilyen famintázatú festéssel ellátott kerítéselemet, de az egyszínű, barnás árnyalatok is visszaidézik a fát. Ha viszont a házon egyéb szín (például szürke, fehér) dominál, akkor ugyanez az árnyalat a kerítésben is visszaköszönhet.