Hogyan készül egy profi prezentáció? (x)

Hogyan készül egy profi prezentáció? (x)

Munkájuk során sokan kényszerülnek arra, hogy egy prezentáció keretében mutassák be ötleteiket vagy adják át tudásukat. Mindezt profi módon kell megtenni, hiszen gyakran ezen múlik egy-egy projekt sikere. Hol lehet szert tenni erre a képességre?

Mire jó egy prezentáció?

Aki részt vett már bármilyen továbbképzésen, tanfolyamon vagy értekezleten, jól tudja, hogy az ilyen összejövetelek, megbeszélések elmaradhatatlan kelléke a prezentáció. Az előadó kiáll a közönség elé, és mondanivalóját vizuális módon is igyekszik megjeleníteni. Ehhez a leghatásosabb eszköz a képekkel, esetleg videókkal is teletűzdelt bemutató, melynek segítségével könnyebben megjegyezhető az üzenet.

Egy prezentációt elkészíteni azonban nem könnyű. Jól meg kell választani a színeket, a betűtípust, és jól olvashatóvá kell tenni a diákat. Gyakran ábrák, grafikonok, kimutatások is szerepelnek a bemutatóban, melyek szintén a megértést szolgálják.

Bár a prezentáció csak kiegészítő látványelem, sokszor üzletünk sikeressége múlik rajta, nem szabad hát félvállról vennünk az elkészítését!

Hol tanulható prezentációkészítés?

Nos, ez is egy olyan dolog, amit nem tanítanak kellőképpen az iskolákban. Az üzleti életben dolgozóknak pedig szükségük lenne arra, hogy valaki részletesen elmagyarázza nekik, mire kell figyelni a prezentáció készítése és előadása során. 

Szerencsére ma már egyre több helyről lehet információt szerezni e témában, egyik ilyen lehetőség a MOE Rendezvényakadémia Canva tanfolyama, ahol a kezdők is hasznos dolgokat tudhatnak meg. Ebben az online minikurzusban a dizájnalapokkal és a prezikészítés sajátosságaival ismerkedhetnek meg a hallgatók, elsajátíthatják a vizuális eszközök kiválasztásának szabályait.

A Canva szoftver egyre népszerűbb a felhasználók körében, mivel számos dokumentum elkészítésére használható. A kreatív területen tevékenykedőknek mindenképp érdemes megismerkedniük a prezentáció készítésének újfajta lehetőségével.

Mitől leszünk profik a témában?

A profi prezentációnak két összetevője van: a tökéletesen elkészített diasor és a meggyőző előadásmód. 

Az előbbihez tisztában kell lennünk a színek jelentőségével, összhatásával. A jó dizájn már félsiker. A képek hatásosságán is sok minden múlik. Nem mindegy azonban, milyen illusztrációkat használunk fel a bemutatónkban, jogunk van-e a használatukra. A már említett Canva tanfolyam erre a témakörre is kitér, így már bátrabban válogathatunk a neten fellelhető ábrák, grafikák közül. A betűtípusok kiválasztásához is kaphatunk itt segítséget, és dizájntrükkök birtokába is juthatunk.

Ahhoz azonban, hogy a közönséget lenyűgözzük, az előadásmódnak is kiválónak kell lennie. Ez is tanulható, sok gyakorlással tökéletesre fejleszthetjük prezentációs képességünket. Figyeljünk például a testbeszédre, a jó artikulációra és az öltözködésünkre is!

A végeredmény pedig: a profi prezentáció, mely egy lépéssel közelebb visz céljaink eléréséhez.