Két sztrájktárgyalás is vár Pintér Sándorra egészségügyi szakszervezetekkel

Két sztrájktárgyalás is vár Pintér Sándorra egészségügyi szakszervezetekkel

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a szakdolgozók bérét nem idén januártól, hanem csak júliustól és 2024 márciusától emelik, ezért a kormányfőnek is levelet küldött a FESZ.

Szerdán elküldte a sztrájktárgyalást kezdeményező levelét a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) Orbán Viktornak - értesült a Népszava. A FESZ így kívánja előmozdítani a szakdolgozók béremelését, ugyanis

érvelésük szerint elfogadhatatlan, hogy a szakdolgozók bérét nem idén januártól, hanem csak júliustól és 2024 márciusától emelik.

Ez mindössze 10-20 százalékos növekedés lehet idén nyárra, tehát az inflációt sem képes kompenzálni. Elsősorban az úgynevezett elégséges szolgáltatásról állapodna meg a FESZ a kormánnyal.

Ezzel párhuzamosan a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetétől (MSZ EDDSZ) a lap azt tudta meg, hogy a Covid-járvány miatt 2020 tavaszán felfüggesztett sztrájktárgyalásukat most ők is folytatnák, ezért hétfőn a miniszterelnöktől és Pintér Sándor belügyminisztertől kérték annak folytatását. A korábban a kormányzat gyengítéséért aggódó Cser Ágnes vezette szakszervezet azonban nem fejtette ki, pontosan mik a követeléseik, mondván: „mi nem a nyilvánosságnak írjuk a leveleinket, hanem az illetékeseknek, melyről a tagjainkat és tisztségviselőinket érdemben tájékoztatjuk országosan.”

Szintén január 23-án kapta meg a Pintér-féle minisztérium a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) a sztrájktárgyalás folytatását kezdeményező levelét. A Belügyminisztérium megerősítette, megérkeztek a szakszervezetek levelei, egyben arra is kitértek, hogy a tárca folyamatosan egyeztet az egészségügyi szakmai kamarákkal, az ágazati szakszervezetekkel.

Decemberben Soós Adrianna, a FESZ elnöke már arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre nagyobb a bérfeszültség, és a jelenlegi magas infláció mellett több műszakot vállalva sem tudnak megélni a fizetésükből a szakdolgozók. Sőt, ebből adódóan sokan döntenek úgy, hogy elhagyják a szakmát.