A Mészáros-féle szuperbanknál nyitott számlát a Roszatom

A Mészáros-féle szuperbanknál nyitott számlát a Roszatom

Ráadásul éppen ma, március 31-én olvad össze a Budapest Bank és az MKB Bank.

A Roszatom magyarországi leánycége, a Rosatom Central Europe Kft. március 21-én a Mészáros Lőrinc résztulajdonában lévő MKB Bank Nyrt.-ben nyitott számlát - vette észre nyilvános adatbázisokban a 444.hu.

2020 elejétől, Budapestre költözésétől idén március 1-ig a Sberbank volt az orosz atomenergetikai konszern számlavezetője. Mivel az orosz-ukrán háború miatt ez utóbbi pénzintézet megszűnt, a Rosatom Central Europe a Mészáros Lőrinc által is tulajdonolt MKB mellett döntött.

Ráadásul éppen ma, március 31-én olvad össze a Budapest Bank és az MKB Bank.

Ezt egyébként még tavaly december 15-én jelentették be, és már évek óta tervezték a két bank fúzióját.

Beteljesül Orbán nagy álma: létrejöhet a szuperbank, egyesül az MKB és a Budapest Bank

Folytatódik a Magyar Bankholding csoport irányításának egységesítése, szerdán Vida Józseftől Barna Zsolt eddigi igazgatósági elnök veszi át a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatói feladatait, majd a jövőben elnök-vezérigazgatóként irányítja a holding társaságot, amely magában foglalja a Budapest Bankot, az MKB Bankot és a Takarék Csoportot is.

Ehhez az egyesült bankhoz csatlakozik majd a Takarék Csoport is 2023 második negyedévének végéig. Mindhárom tagbankot a Magyar Bankholding Zrt. foglalja magában, amelyet az egyesülés és átalakítás levezénylése céljával hoztak létre. Az átállás mintegy 1,3 millió ügyfelet érint. 

Barna Zsolt, a Magyar Bankholding igazgatóságának elnöke tavaly novemberben ismertette egy háttérbeszélgetésen, hogy hamarosan a tőzsdét is megcélozzák, ugyanis a tervek szerint 2025-ben lépne a magyar tőkepiacra a holding társaság, és abban az évben a nemzetközi piacon is megjelenne majd.

Az MKB adott 10 millió eurós hitelt Marine Le Pen elnöki kampányára

Februárban derült ki, hogy Marine Le Pen elnöki kampányára egy magyar banktól kapott 10,6 millió eurós hitelt. Akkor még nem volt hajlandó elárulni a Nemzeti Gyűlés pártja, hogy tényleg Magyarországról jött-e a pénz, most viszont kiderült, hogy az MKB nyújtott segítséget nekik.

Emlékezetes, az MKB volt az a bank, amelyik nemrég beszállt a szélsőjobboldali Marine Le Pen kampányfinanszírozásába. Február elején derült fény arra, hogy Marine Le Pen francia elnökjelölt a kampányára egy magyar banktól kapott 10,6 millió eurós (átszámítva 3,7 milliárd forint) hitelt. A szélsőjobboldali Nemzeti Gyűlés párt ezt ugyan elismerte, ám nem árulták el, hogy valóban Magyarországról jött-e a pénz. Aztán márciusra az is világossá vált, hogy az MKB Bank nyújtott számukra segítő jobbot, miután Le Pen vagyonnyilatkozata nyilvánosságra került.