Talán vége a hazaárulózásnak? – Szakmai szinten ismerkedne a Fidesz a Jobbik javaslatával

Lapunk is beszámolt arról, hogy kedden Völner Pál a következőt mondta, hogy "ha az alaptörvény módosítása kapcsán a Jobbik által beterjesztett javaslatot elfogadnánk, akkor turistavízumot sem lehetne kiadni".

Csakhogy ez nem igaz.

Mint ismert, a Jobbik az Orbán Viktor által beterjesztett, ötpárti konszenzuson alapuló módosításával szóról szóra megegyező szöveget terjesztett be, mindössze egyetlen mondattal megtoldva.

  1. Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Idegen állampolgár — ide nem értve a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyeket — Magyarország területén a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet. A kérelem előterjesztése és elbírálása feltételeinek alapvető szabályait sarkalatos törvény határozza meg.
  2. Az (1.) bekezdésben meghatározott kérelmen alapuló jog anyagi ellenszolgáltatásért nem szerezhető. (a kiemelt mondat tenné alaptörvény-ellenessé a letelepedési kötvényekkel való üzelmeket).

Az államtitkár által említett turistavízum azonban nem tartozik a fenti (1) bekezdés alá, mivel a Jobbik szövegezése csupán arra a fajta kérelemre vonatkozik, amely a Magyarországon történő életvitelszerű tartózkodás érdekében kerül benyújtásra. A turista-célból érkező személyek pedig nem a hazánkban történő életvitelszerű tartózkodás (amelynek előfeltétele a letelepedés) céljából nyújtják be vízumkérelmüket. Egy jog anyagi ellenszolgáltatásért történő megszerzése annak "megvásárlását" feltételezi, amely kategóriától teljesen eltérő az, ha valaki az állam számára igazgatási szolgáltatási díjat fizet (ez utóbbi a vízumkérelmek esetén szükséges, és vízumigénylési díjnak nevezik).

Vona Gábor egyenesen Áderrel akar beszélni a kötvények elleni harcról

A jobboldali ellenzéki párt elnöke szerdai, Orosházán tartott sajtótájékoztatóján közölte:kedden levélben fordult Áder János államfőhöz, melyben arra kéri, hogy avatkozzon be, vesse latba tekintélyét és pozícióját a letelepedési kötvények kivezetéséért.Vona Gábor azt mondta, a köztársasági elnöktől személyes megbeszélésre kér időpontot, ugyanis olyan súlyosnak tartja a kérdést, hogy nem akar leragadni a parlamenti pártok közötti vitában.

Ahogy arról beszámoltunk, a Jobbik javaslatát hétfőn lesöpörte az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának kormánypárti többsége. Akkor már pedzegették fideszes politikusok, hogy szakmai hibákat vélnek felfedezni a szövegben. Azonban, a bizottságban nem arról, kell dönteni, hogy egy beadvány "jó-e", azt módosítókkal később a plenáris ülésen is lehet igazítani.

Ugyanakkor, ha sikerülne a vitát elvinni a „hazaárulózástól” a szakmai egyeztetésig, a miniszterelnök alaptörvény-módosítással felfegyverkezve indulhatna tárgyalni december közepén Brüsszelbe.

Információink szerint az Orbán Viktor által benyújtott, mindössze 5 cikkből álló javaslatot több mint 10 helyen kellett javítani az ötpárti egyeztetésen, mert az nem felelt meg sem az alaptörvényi szóhasználatnak, sem a jogalkotás alapvető szabályainak.