Tanárok és diákok tartanak ülősztrájkot a Belügyminisztérium épülete előtt

Tanárok és diákok tartanak ülősztrájkot a Belügyminisztérium épülete előtt

Hétfő délután négy órától Budapesten, az új pedagógustörvény bevezetése ellen demonstrálnak. A résztvevők a Kálvin tértől vonulnak majd át a BM elé.

A demonstrálók a pedagógusokat érintő „státusztörvény” ellen tiltakoznak. A PDSZ tudósítása szerint a résztvevők reggel 7 órakor gyülekeztek a Szent István Bazilika előtt ahonnan a néhány tucat sztrájkoló a BM Széchenyi téri bejáratához mentek. Csendben ülnek és transzparenseket tartanak maguk előtt. A tiltakozó megmozdulást nem jelentették be, ezért a kiérkező a rendőrök háromnegyed nyolc környékén elkezdték igazoltatni a résztvevőket.

Rövid beszédek hangoztak el, majd a tüntetők felálltak. A rendőrök csak igazoltattak, egyelőre nem történt más intézkedés. A demonstráció a tervek szerint délután három óráig fog tartani.

A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) vezetői pénteken egyeztettek legutóbb a köznevelésért is felelős Belügyminisztérium képviselőivel. Az érdekvédők szerint eredménytelenül, mert a kormány továbbra is ragaszkodik saját elképzeléseihez.

A kormány által előterjesztés alapján, tantestületek szinte semmiről nem dönthetnek majd önállóan, egy pedagógus napi munkaideje 12 óra, heti munkaideje 48 óra is lehet, évi 80 óra helyettesítést is előírhatnak számukra, valamint a szabadságukról is berendelhetőek és bármely intézménybe “átvezényelhetők” lesznek. A kabinet ezért cserébe azt ígéri, 2025-re bruttó 800 ezer forint lehet a pedagógus átlagbér, de a PSZ szerint “a kormány mézesmadzagjáról leolvadt a méz és láthatóvá vált a korbács”.

A mostani sztrájkot követően tüntetés is lesz hétfő délután négy órától Budapesten, az új pedagógustörvény bevezetése ellen demonstrálók a Kálvin tértől vonulnak majd át a Belügyminisztérium elé. A jogszabálytervezetek visszavonásáért petíció is indult, amit eddig több mint 21 ezren írtak alá.

Címlapkép: Az ADOM Diákmozgalom, a Pedagógusok Szakszervezete, a Civil bázis, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az Egységes Diákfront „Szabadságmenet” elnevezésű, az oktatás fejlesztését követelő demonstrációján Budapesten, az Andrássy úton 2023. március 15-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd