Tapolcán már csak két százalék a különbség a Fidesz és a Jobbik között

Az Iránytű Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása nem csupán a pártpreferenciákra kérdezett rá, kíváncsiak voltak a hazánk helyzetének megítélésére is.

Mennyire elégedett az ország jelenlegi állapotával?

Erre a megkérdezettek 49 százaléka felelte azt, hogy nem elégedett a helyzetünkkel, míg velük szemben álló elégedettek tábora mindössze 14 százalék volt.

forrás: Iránytű Intézet

(forrás: Iránytű Intézet)

Tovább árnyalja a képet, ha figyelembe vesszük a pártpreferenciákat is. A Fidesz szavazóinak csupán a 37 százaléka vallja azt, hogy elégedett a jelenlegi helyzettel, ezzel párhuzamosan a baloldali törpepártok és a számok alapján is a legerősebb ellenzéki erő, a Jobbik szimpatizánsai körében is egyértelmű többségben vannak az elégedetlenek.

Mennyire elégedett a 2010 óta működő Orbán-kormányok tevékenységével?

A megkérdezettek alig egyötöde (18 százalék) elégedett a Fidesz kormányzatok teljesítményével, míg az elégedetlenek aránya 45 százalékot tesz ki.

forrás: Iránytű Intézet

(forrás: Iránytű Intézet)

Feltűnő, hogy a megkérdezettek 47 százaléka szerint Magyarországon inkább rossz irányba haladnak a gazdasági folyamatok, és a válaszadók negyede (23%) sem gondolja úgy, jó úton járunk.

A pártot választani tudó biztos szavazók körében

A kategóriába a teljes népesség 43 százaléka tartozik.

forrás: Iránytű Intézet

(forrás: Iránytű Intézet)

A két számottevő párt a Fidesz és a Jobbik; a jelenlegi kormánypárt 38 százalékos támogatással rendelkezik, míg a nemzeti párt 33 százalékkal szorosan követi őt.

Jellemző, hogy a baloldali törpepártok még együttesen sem képesek megközelíteni a Jobbikot (MSZP:  17, DK: 6, PM: 1%), míg az LMP-t 3 százalékon mérte az Iránytű Intézet.

forrás: Iránytű Intézet

(forrás: Iránytű Intézet)

A teljes népesség körében még elhanyagolhatóbb a kormánypárt és az egyedüli kihívója közötti különbség; a Fidesz 21, a Jobbik pedig 19 százalékon áll. Őket követi a futottak még kategóriában az MSZP (9%) és a DK (3%) valamint az LMP (2%).

forrás: Iránytű Intézet

(forrás: Iránytű Intézet)