Tarsoly pánikkal fenyegette Orbánt - íme a levél ami nem mutiból készült

Tarsoly szerint a kialakuló pánik, és a hatóságok felelősségét kereső közvéleményben feltehetően egyébként is felmerül az állami felelősség és helytállás kérdése. 

Az államtitkár meglebegtette és oda is adta Mészáros Antóniának a dokumentumot, de csak neki, melyből a műsorvezető néhány mondatot fel is olvashatott, ám a teljes tartalom ismertetéséhez Giró-Szász nem járult hozzá. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ezt azzal indokolta, hogy az egy magánember írása a miniszterelnöknek. Mészáros Antónia néhány mondatban azonban összefoglalta a levél tartalmát, eszerint egy pénzügyi cselekvési tervet vázolt fel a Quaestor-vezér a csőd elkerülésére.

A most nyilvánosságra került írásban a Quaestor-elnök jelezte, hogy öncsődöt kíván kezdeményezni (ez azonban állítása ellenére nem történt meg) és hozzátette, a társaságnak 300 milliárd forintnyi jövő értékű meglévő ingatlanjai és befektetései vannak. Az üzenetben leírta azt is, ezzel szerinte elkerülhető lenne 50 ezer ügyfél megkárosodása, és megőrizhető lenne mintegy 800 munkahely, valamint a pénz- és a tőkepiac iránti bizalom.

A levélen március 9-i dátum szerepel, de csak másnap lett iktatva. Giró-Szász szerint a levélből megállapítható, hogy a főbróker akkor tájékoztatta először Orbánt a helyzetről, a dátum alapján pedig szerinte világos, hogy ugyanakkor juttatta el a levelet a miniszterelnökhöz, amikor a jegybank felé jelezte cége problémáit. Giró-Szász szerint a levél kézhezvételekor a miniszterelnöknek semmilyen lehetősége nem volt az intézkedésre, hiszen a nyilvánosság ekkor már tele volt a Quaestorral kapcsolatos hírekkel. Hétfőn Rogán Antal elárulta, hogy a miniszterelnök dodonai módon, röviden válaszolt Tarsoly Csabának, de hogy mit, azt nem árulta el.

Tarsoly elismerte saját felelősségét, de figyelmeztet, hogy a

“kialakuló pánik, és a hatóságok felelősségét kereső közvéleményben feltehetően egyébként is felmerül az állami felelősség és helytállás kérdése.”

Egyúttal azt javasolta Tarsoly, hogy a Magyar Állam “nyújtson hitelt/tőkét a QUAESTOR Csoportnak“. A cégcsoport ebből államkötvényt vett volna, hogy a pénz azonnal visszakerüljön a költségvetésbe. Csakhogy az államkötvénynél tőkéjének méretétől függetlenül az állam garantálja a teljes összeg visszafizetését, tehát ez még nem lett volna akkora üzlet Magyarország adófizetőinek.

Tarsoly szerint a Quaestor javaslatai alapján:

“A pénz és tőkepiac iránti bizalom nem romlik meg teljesen, a pánik uralható.”

Tarsoly a Quaestor-csoport állami támogatásáért cserébe több befektetését ajánlotta fel, amelynek befektetési jegye a Magyar Állam valamely vagyonkezelőjéhez került volna. Fedezetül szolgált volna az ETO Park is, melyet egyébként tegnap a nyomozóhatóság a vagyonvisszaszerzési eljárás keretében amúgy is lefoglalt, a győri stadionnal együtt.