Tavaszi gyógynövénykúrák az egész családnak

Április-május éppen az az időszak, amikor már levetnénk a nehéz, vastag ruhadarabokat, de sokszor elővigyázatlanságunkat testünk megtorolja. Hogy védekezhetünk a tavaszi meghűlések ellen?

Nagyanyáink, nagyapáink jobban ismerték Isten nagy patikáját. Tudták, hogy a természetben minden betegségre található gyógyszer. De gondolkodásmódja is más volt a régi, de főképp a keleti eredetű orvoslásnak. Ez sokkal inkább a megelőzésre készült fel, nem az utólagos tünetkezelésre, amelyet mi már megszoktunk városi kényelmünkben. A kínai orvosnak például a „páciens” nem akkor fizetett, amikor beteg volt, hanem éppen, amikor egészséges. Ezért érdeke volt az orvosnak minél gyorsabban kigyógyítani bajából, hogy újra megkapja egészség-bérét.
 
A tavaszi méregtelenítésre leginkább a csalánteát, az erdei málnalevelet, illetve a bodzateát ajánlják. Az előbbi kiváló vesetisztító, a télen kissé lelassult vérünket is rendbe hozza, vasat és C-vitamint is tartalmaz. 
 
Az erdei málnalevél ugyancsak serkenti a vérképzést. Izzasztó és görcsoldó hatású. Segíti az emésztést jótékony hatással van a vastagbélre, és női bajokra is kiváló. Számos vitamin, vas, kálcium, foszfor és magnézium természetes forrása. Tavaszi nátha, láz esetén is segít. Élénkítő hatású, kellemes ízű tea, ezért akár napi fogyasztása is ajánlott. Gyerekeknek öt éves kortól javasolt.
 
A bodza virágából is készíthetünk gyógyteát. Ez is izzasztó, vértisztító hatású, ezért a felgyülemlett méreganyagok kiváló ellenszere. Esetlegesen fellépett nátha lefolyását gyorsítja, enyhíti a köhögést. Külsőleg torokfájás esetén toroköblítésre is használhatjuk. Segít az emésztésben, vízhajtó hatású. A bodza leveléből készült teát megfázás esetén, lázcsillapításra, izzasztószerként is szokás használni.
 
Amint látjuk mindegyik felsorolt gyógynövény a vérünk tisztítását, és az izzadást segíti elő, azaz a felgyülemlett méreganyagok kitessékelését szervezetünk egyébként egészséges körforgásából. Figyeljünk rá, hogy az évszakok változására hogy kell válaszolnunk, hogyan kell testünkkel törődnünk a tavasz változékony időjárása közepette is, hogy váratlan betegség ne döntsön ágynak minket.
 
Ha viszont már megtörtént a baj, akkor is szolgálatunkra lehetnek a fent említetteken kívül a kakukkfű, a kamilla és a levendula teája. Mindhárom jó köhögés ellen. Az előbbi kettőt forrázva, az utóbbit hidegen áztatva fogyasszuk! A hársfa-tea is hatékony ellenszer köhögés esetén, míg a zsálya közismerten torokfájásra javallt.
 
Lehetőségeink tárháza végtelen, bizonyára találunk olyat köztük, ami valódi csodaszerként működhet velünk együtt öngyógyításunkban. Váljanak egészségünkre!