Tehetetlen a kormány a keresztényellenes megnyilvánulásokkal szemben

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult a Margit-hídon található Szent Korona ábrázolások folyamatos megrongálása miatt.

A jobbikos honatya felhívta a miniszter figyelmét arra, hogy a Margit-szigetre vezető szárnyhídon a fővárosunkba érkező turisták ezrei mennek át hetente, így országimázs szempontjából is rendkívül káros a hídpillérek csúcsain látható megrongált magyar Szent Korona ábrázolások látványa.

"...ezen a téren az elmúlt két évben sem történt változás. Erről éppen a minap győződtem meg személyesen, ahogy a Margit-sziget felé kocogva a letört keresztek látványa fogadott (...) Ennyire alávalóak lennénk, hogy ezt eltűrjük? Eközben persze fizetett hirdetésekben olvasható a dörgedelmes hangvételű kormányzati kommunikáció, hogy védjük meg a kultúránkat… A tetemes anyagi kár mellett országimázs szempontjából sem elhanyagolható, hogy Mária Országában, a legtöbb katolikus szentet és boldogot adó királyi dinasztia hazájában következmények nélkül maradhatnak ezek a rongálások"

- fogalmazott Sneider. Pintér Sándor válaszában kifejtette, hogy

"a Margit hídon elhelyezett Szent Korona szobrok megrongálása, illetve egyes díszítő elemeinek eltulajdonítása miatt, 2013 májusát követően 4 alkalommal indult eljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányság II., V. és XIII. Kerületi Rendőrkapitányságán".

A bűncselekmények elkövetőjének kilétét azonban nem tudták megállapítani - talán nem nyomoztak ilyen lelkesen -, ezért az érintett kapitányságok három esetben felfüggesztették a nyomozást. A negyedik esetben pedig minden bizonnyal Sneider megkeresése nyomán indult nyomozás, gyaníthatóan ebben is rövidesen megszüntetik a vizsgálódást. Pintér Sándor a megszokott mellébeszélését, miszerint a Rendőrség minden rendelkezésére álló lehetőséget igénybe vesz a hasonló jellegű bűncselekmények megelőzése érdekében, most annyival egészítette ki, hogy egész egyszerűen átpasszolta a felelősséget a híd kezelőjére, aki a rongálásokat "jellemzően utólag érzékeli", így a belügyminiszter szerint az elkövetők felkutatása a legtöbb esetben nem lehetséges. Azaz gyakorlatilag egy esetben sem lehetséges, ha nem adja fel önként magát a rongáló, megjelölve pontosan, hogy mikor és melyik Szent Korona ábrázolást kívánja megrongálni.

Ha mindezeket követően valamely olvasónk élénk fejvakargatás közben arra gondolna, hogy Sneider mellett közvetlenül mintha mindenkit hülyének próbálna nézni a belügyminiszter, arra jó példa a „Van képünk hozzá” címet viselő kiállítás kapcsán indult nyomozás. Ebben az ügyben Sneider Tamás és Szilágyi György 2014 áprilisában tett feljelentése nyomán vizsgálódnak a hatóságok, és amely nyomozás - tessenek leülni - több mint másfél évvel a történtek után is folyamatban van.

"Jelenleg is fokozott ügyészi felügyelet mellett folyik az eljárás"

- mert klasszikust csak pontosan szabad idézni. Nincs még egy ilyen ország.