Tejkvóta: lenyelik a multik a magyar tejpiacot?

A francia Lactalis-csoporthoz tartozó, belgiumi székhelyű BSA International SA megvásárolta a tiszafüredi Kuntej Zrt.-t - értesült az agrarszektor.hu. A hír önmagában is feltűnő - már csak azért is, mert a világ legnagyobb tejipari szereplője eddig még nem volt jelen a magyar tejfeldolgozásban (ezidáig csupán egy kereskedelmi céggel képviseltették magukat, de a Kuntej révén most már feldolgozóüzemük is van). A multi által kifizetett összegről egyébként nem tájékoztatták a nyilvánosságot.

Érzékletességképpen, a Lactalis csoport évente 15 milliárd liter tejet dolgoz fel, csaknem 70 országban 61 ezer munkavállalót foglalkoztat, éves forgalma pedig eléri a 16 milliárd eurót.

Az agrarszektor.hu arra figyelmeztet, hogy Kuntej Zrt. a tejtermék-értékesítésben hazánkban az első tíz cég között van - többek között a Kunsági márkát gyártja, de a Tescónak is szállított saját márkás termékeket.

Azonban méretét tekintve elmarad az igazán nagyoktól: például a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató (és persze rendkívül sikeres és népszerű MLSZ-elnök) érdekeltségébe tartozó szegedi Sole-Mizo Zrt.-től, amely 35-40 milliárd forint körüli éves árbevétellel a hazai tejfelvásárlásban vezető szerepet tölt be (ugyanez a helyzet a másik nagyvállalattal, a székesfehérvári Alföldi Tej Kft.-vel is).

Félő, hogy a tejkvóta megszűnésével (hazánk esetében ez évente 2 milliárd liter volt - amit egyébként sem sikerült kihasználnia a magyar termelőknek) most a nagy nyugat-európai cégek által gerjesztett versenyt, a termelés- és exportnövelést a kisebb cégek már nem fogják bírni, és eltűnnek.

A kialakult hátrányos helyzetről kérdeztük Magyar Zoltánt, a Jobbik agrárpolitikusát

A nemzeti párt országgyűlési képviselője arról tájékoztatta az Alfahírt, hogy az ügyben pénteken írásbeli kérdéssel fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez.

- Az elmúlt években számos nehézséggel kellett megküzdeniük a magyar tejtermelőknek - mondta el Magyar Zoltán.

A hazai fogyasztási igény jóval alacsonyabb, mint az előállított nyers tej mennyisége, így az export évek óta kiemelkedő szerepet játszik az ágazatban. Bár ez köszönhető annak is, hogy a hazai tejtermelők a saját piacainkon sem a verseny első számú favoritjai.

Még mindig a legfontosabb export termék a nyers tej, igaz 480 ezerről lecsökkent 431 ezer tonnára ennek a mértéke.

Összességében tehát elmondható, hogy magyar tej van bőven, de kérdés, hogy hova tudjuk eladni és mennyiért, valamint hogy mekkora veszélyforrást vagy lehetőséget jelent a tejkvóta megszűnése - firtatta Magyar Zoltán.

Hiszen a kvóta megszűnésének előjelei nem arra utalnak, hogy a magyar tej lesz exportképesebb, hanem arra, hogy a külföldi tőke fog benyomulni hazánkba.

Magyar Zoltán szerint a Kuntej Zrt. felvásárlása egyértelműen azt bizonyítja, hogy a kisebb és közepes magyar termelők, a kvóta megszűnése végett, a kilátástalan vagy bizonytalan piaci helyzetük miatt, inkább jó áron próbálják értékesíteni vállalkozásukat, teret engedve egy újabb multinak.

A legerősebb ellenzéki párt szakpolitikusa a következő kérdésekre vár választ a minisztertől:

mit kíván tenni a kormány a magyar tej népszerűsítése és versenyképes áron történő megjelenése érdekében a hazai piacokon;

melyek azok a célországok, ahol a tejkvóta megszűnését követően a magyar tejnek piacokat lehet találni;

hogyan fogják megvédeni a magyar tejipari vállalkozásokat?

A válaszokra mi is kíváncsiak vagyunk.

Emlékeztetőül: ITT megtekintheti a kormány elvárásait a tejkvótával kapcsolatban, úgy tűnik, nem jött be.