Teljes a káosz az osztrák-szlovén határon

Elhangzott: reggel kilenc órakor a migránsok a táborból elindultak Ausztria felé, de a tábor osztrák oldalon lévő részének kerítését is megbontották. Voltak, akik a vasútállomás felé a töltésen, de sokan a Maribor-Graz közötti főúton indultak el, akadályozva az autóforgalmat is. Egyelőre buszok sem jönnek Ausztria felől, hogy elszállítsák a menekülteket.

Feladták az osztrákok is

Az osztrák hatóságok teljesen feladták a szlovén-osztrák határ melletti Spielfeldnél kialakított tranzittábor őrzését - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója pénteken.

Az úgynevezett menekültek ugyanis több helyen megrongálták a tábor kerítését, és újra kitörtek a senki földjére, a spiefeldi határátkelő területére.
   
Az osztrák katonák és rendőrök több-kevesebb sikerrel azt próbálják megakadályozni, hogy a migránsok ellenőrizetlenül továbbmenjenek Ausztria belseje felé. Ennek ellenére sokan elindultak a 67-es úton Leibnitz irányába, illetve százak választották, a tábor mellett húzódó vasútvonal töltését a továbbhaladásra.
   
Délelőtt 11 órakor hangosbeszélőn felszólították a bevándorlókat, mindenki nyugodtan várjon arra, hogy buszokkal továbbszállítsák őket. Elsőként a családokat, a gyerekeket és az asszonyokat viszik.
   
Ugyanakkor folyamatosan érkeznek a migránsok a szlovén oldalon található Sentiljben kialakított táborból is.
   
Az MTI helyszínen lévő tudósítója azt tapasztalta, sok "menedékkérő" tanácstalanul bolyong a két határátkelő között, és a szlovén katonák irányítják őket Ausztria felé, illetve meggátolják, hogy visszatérjenek Szlovéniába.
   
A határátkelőn egyetlen büfé működik, amely előtt hatalmas sorokban várakoznak a migránsok.

Segítséget kérnek

Szlovénia az európai uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül kér segítséget a menekültválság kezeléséhez - közölte csütörtök este Brüsszelben az Európai Bizottság egyik szóvivője.

A Twitter közösségi oldalon közzétett bejelentés szerint Szlovénia takarókat, sátrakat és más felszereléseket kér az uniós mechanizmuson keresztül, amelynek keretében a 28 tagállam polgári védelmi hatóságai tudnak segíteni egymásnak.
   
A mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott segíteni. Segítséget nem csak a részes államok, hanem a világ bármely országa kérhet rajta keresztül. A rendszert szeptemberben Magyarország is igénybe vette a migrációs válság kezeléséhez.

asd

Bevándorlók a szlovén-osztrák határon
   

Megalapítása, 2001. óta több mint 180 segítségkérés érkezett már az uniós polgári védelmi mechanizmushoz. Olyan katasztrófahelyzetek kezeléséhez is aktiválták, mint a 10 évvel ezelőtti Katrina hurrikán, a 2010-es földrengés Haitin, a fukusimai katasztrófa, a Fülöp-szigetekre két éve lesújtó tájfun, a tavaly Szerbiában és Boszniában pusztító árvíz, az ukrajnai konfliktus, a nyugat-afrikai ebolajárvány vagy az idei nepáli földrengés.
    
Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztos - aki csütörtökön Ljubljanában járt - este a Twitteren arra szólította fel az EU-tagországokat, hogy a mechanizmus keretében próbáljanak eleget tenni a szlovén hatóságok mostani kérésének.