Orosz tengeralattjárók miatt aggódik a NATO

Túl jók és egyre ügyesebbek az oroszok.

A FAS összeállításában arról írt, hogy Oroszország tengeralattjáró flottájának fejlesztésére összpontosított a hadereje gyengeségeire rávilágító 2008-as orosz-grúz háború után. Ennek a törekvésnek az egyik eredménye a Krasznojarszk nevű tengeralattjáró, amely az idén májustól augusztusig a Földközi-tengeren tevékenykedett és nukleáris töltet célba juttatására is alkalmas rakétarendszerével több csapást mért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szíriai állásaira.

A NATO minden lehetséges eszközzel - hajókkal, repülőgépekkel, helikopterekkel - igyekezett figyelemmel követni a Krasznojarszk műveleteit. Az észak-atlanti szövetség egységei és az orosz tengeralattjáró "macska-egér játékot játszottak, mint a hidegháború idején" - írta a német lap.

Az új fejlesztésű orosz tengeralattjárók megjelenése aggodalommal tölti el a NATO vezetését. Jens Stoltenberg főtitkár a FAS-nak, a Financial Times című brit üzleti lapnak és a Washington Post című amerikai lapnak adott nyilatkozatában kiemelte, az orosz tengeralattjárók aktivitása "elérte a legmagasabb szintet a hidegháború óta".

A FAS arról is írt, hogy az orosz tengeralattjárók az Atlanti-óceán alatt futó távközlési kábelek iránt is érdeklődést mutatnak. Ezeken a kábeleken keresztül továbbítják a globális adatforgalom 97 százalékát. Andrew Lennon ellentengernagy, a NATO tengeralattjáró flottájának parancsnoka a lapnak elmondta, hogy soha nem látott mértékű orosz aktivitás tapasztalható a kábelek körül.

"Oroszország egyértelműen érdeklődik a NATO-országok ezen infrastruktúrája iránt"

- mondta Andrew Lennon.

Az ellentengernagy szerint az oroszok nemcsak elvághatják a kábeleket, hanem akár ki is nyerhetik a bennük áramló adatokat. Elmondta: az Egyesült Államok haditengerészete a hatvanas évek óta rendelkezik ilyen képességgel. Ugyanakkor hozzátette:

"az oroszok professzionálisan tevékenykednek, eddig semmilyen veszélyes manővert nem figyeltünk meg orosz hajók vagy tengeralattjárók részéről".