Tényleg visszaállítja a tanácsrendszert a Fidesz?

"Szoros kontroll", " központi ellenjegyzés", 10 ezer kirúgott ember. Félelmetes tanulmány került elő a fideszes törvényalkotási boszorkánykonyhából.

Megdöbbentő dokumentum birtokába jutott Hegedűs Lorántné. A jobbikos országgyűlési képviselő szerint a szerző megjelölése nélküli, „nem publikus”, illetve „nem jóváhagyott” jelzéssel ellátott dokumentum feltehetően kormányzati háttéranyagnak készült. A 12 oldalas anyagban (ide kattintva letölthető) vázolt elképzelések értelmében jelentős mértékben megnyirbálnák az önkormányzatok jogköreit és elbocsátanák az önkormányzati dolgozók mintegy harmadát. A 2011-es önkormányzati törvény megszületése után sokan arról beszéltek: ez az első lépés a tanácsrendszerhez (vissza)vezető úton. A jelek szerint igazuk lesz.

Szoros kontroll

A politikus elmondta: a tanulmányban megfogalmazott cél az önkormányzatok

„szoros kontroll alá helyezése”.

Azaz minden döntésüket „központi ellenjegyzéshez” kötnék. Az nem derül ki, hogy kinek, vagy milyen szervezetnek a szükséges hozzájárulásáról van szó, Hegedüsné szerint azonban nehéz másra gondolni, mint az illetékes miniszterre, vagy minisztériumra.

A dokumentum egy központi „ASP rendszer” kiépítését irányozza elő, amely nem csak a „kötelezettségek központi jóváhagyását” biztosítaná, de azt is, hogy

„közvetlenül bármilyen mélységű” adat lekérhető legyen „az önkormányzat beleegyezése és jóváhagyása nélkül”

– idézett a tervezetből Hegedűsné. Sokat mondó az a zárójelben hozzátett megjegyzés is, mely szerint „ha valamire nincs jog, bármikor hozható egy erre vonatkozó rendelet”. A képviselő szerint, ha ez megvalósul, azzal súlyosan sérülne az embere adatbiztonsághoz való joga.

10 ezer kirúgott ember

A tanulmány szerint drámaian szűkítenék az önkormányzatok tevékenységét, a feladatok pedig a kormányablakokhoz kerülnének át. A politikus rámutatott: jelenleg Magyarországon több mint ezer polgármesteri hivatal van, kormányablak viszont csak 71, és az ominózus dokumentum szerint is csak 260-ra tervezik növelni számukat. Így elkerülhetetlen, hogy jelentősen megnőjön az ügyintézési idő, nem beszélve az utazással járó kellemetlenséggel és költségekkel.

Hegedűsné hangsúlyozta: a tervezetben világosan elismerik, hogy az átalakítás az önkormányzati dolgozók számára „óriási hátrányokkal” jár. A dokumentumban foglaltak nagyjából

5-10 ezer ember, vagyis az önkormányzati dolgozók mintegy 30%-ának elbocsátását

jelentik. Szavai szerint a tanulmány „cinikus hangvételét” jól tükrözi, hogy azt írják: "a hivatalokból felszabaduló munkaerő a vállalkozási körbe átlépve

a vidéki gazdaság élénkítésében tud részt venni.”

A politikus úgy véli, ilyen mértékű elbocsátás csak akkor valósulhat meg, ha az önálló önkormányzati hivatal jelenleg kétezer lakosban meghatározott határértékét jelentősen, akár ötezer főre is megemelik. Ebben az esetben a magyar települések 90%-a veszthetné el saját hivatalát. Ezzel három és fél millió ember lakhelyét ítélnék lassú elsorvadásra – hangsúlyozta.

Érdekes, hogy a tervezett önkormányzati központosítás próbájaként „pilot projektjeként” a KLIK látványos kudarcba fulladt, országos tiltakozási hullámba torkolló létrehozására tekintenek.

Ki, mint él...

A tanulmányban a központosítás fő indokaként „refrénszerűen” visszatér az önkormányzatok korrupciós lehetőségeinek korlátozása - mutat rá Hegedűsné. A politikus szerint azonban a hazai települések nagy többsége a 2011 óta tartó folyamatos forrás-és hatáskörelvonásnak köszönhetően anyagi helyzetben van, hogy „onnan már nincs mit ellopni”. Ezt az irományt olvasva az embernek a

„ki mint él, úgy ítél”

régi népi bölcsessége jut eszébe – mondta a képviselő, hozzátéve: a jelek szerint a Fidesz már elképzelni sem tudja, hogy el lehet látni közfeladatot korrupció nélkül is. Hogy ez mennyire így van, arra szavai szerint a legjobb bizonyíték a tanulmánynak az a kitétele, mely szerint „kulcsfontosságú”, hogy a helyi polgármesterek számára

„rendkívül előnyös legyen" az ASP-re való átállás.

Hazudni, hazudni, hazudni!

A dokumentum egyik legmegdöbbentőbb részének azt nevezte, amelyben leszögezik:

„minden eszközzel tagadni kell”

a „közvetlen kontroll” „nyilvánvaló lehetőségét”, a tervezett kiszervezéseket pedig kifejezetten el akarják hallgatni a polgármesterek elől. „Ilyen szavakat utoljára Gyurcsány Ferenctől hallottunk, aki hazudott éjjel, és hazudott nappal” – emlékeztetett a politikus.

A Hegedűsné által a sajtó képviselőinek kiosztott tanulmányban nem ez az egyetlen hazugságra biztató mondat. Az anyag külön kitér azokra a településekre, amelyek már most is korszerű rendszereket használnak. Ezeket a Magyar Államkincstárnak kellene rákényszeríteni az ASP-re való átállásra, akár „a jelenleg alkalmazott szoftver

alkalmatlanságának hamis indokával”.

A MÁK-tól szó szerint azt várják el, hogy átverje az önkormányzatokat.

Hegedűsné leszögezte: azt várják a kormánytól, hogy

határolódjon el

ettől az elképzeléstől, tegye világossá, hogy „ez csak valamilyen tévedés, valamilyen kamu”. A Jobbik bízik benne, hogy „nem létezhet olyan kormányzat Magyarországon, amely ennyi aljasságot akar megvalósítani”.