Terrorellenes akcióterv: nem a túlhatalomra, igen az indokolt módosításokra

Bakondi György az ellenzék támogatását kéri a kormány akciótervéhez, a Jobbik nyitott az egyeztetésekre, de nem bármi áron.

Ötpárti egyeztetés lesz pénteken

A kormány komolyan veszi az Iszlám Állam Magyarországra vonatkozó fenyegetéséről szóló információt

- jelentette ki Bakondi György szerdai parlamenti sajtótájékoztatóján. A főtanácsadó hozzátette: a kormány elemzi, értékeli ezt a fenyegetést, akárcsak a belbiztonságot érintő összes fontos adatot. Továbbá arról tájékoztatta a sajtót, hogy péntekre ötpárti egyeztetést hívott össze Pintér Sándor belügyminiszter a terrorellenes akciótervről. Bakondi György ezzel kapcsolatosan arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy "a napi politikától eltávolodva" támogassák a magyar emberek biztonságára irányuló fontos lépéseket, és közösen keressenek megoldásokat.

A főtanácsadó emlékeztetett rá, hogy Magyarország jelenleg a hármas (közepes) terrorfokozat van érvényben. A magyar hatóságok mindent megtesznek, hogy kellő időben és megfelelő hatékonysággal tudjanak fellépni terroristák megjelenése ellen - mondta Bakondi. A belga elemzéseket értékelve hangsúlyozta: az a terroristasejt, amelyik Párizsban és Brüsszelben is súlyos terrorcselekményt követett el, döntően „a tömeges illegális migráció által kinyitott ellenőrzés nélküli áthaladást kihasználva jutott vissza” többnyire Nyugat-Európába.

A Jobbik nyitott az egyeztetésekre, de nem bármi áron

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője szerdai parlamenti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy részt vesznek a pénteki ötpárti egyeztetésen, de azt is elmondta: annak ellenére, hogy nem ismerik belügyi és a honvédelmi tárca szövegszerű javaslatát, levélben már megküldték alapelveiket a két minisztériumnak. Mirkóczki azt is mondta: bíznak benne, hogy a kormány nem csinál belőle pártpolitikát.

A Jobbik továbbra is tartja magát ahhoz, hogy semmi olyat nem támogatnak, ami az emberek félelemére alapozva túlhatalmat engedne a kormánynak vagy a rendeleti kormányzás felé jelentene elmozdulást. Nem támogatják azokat a korlátlan titkosszolgálati módszereket és lehetőségeket sem, amelyek nélkülözik a célhoz kötöttséget. A szóvivő hozzátette: nem járulnak hozzá, hogy bárkit, bárhol, bármikor, bármilyen célból titkosszolgálati operatív eszközökkel megfigyelhessenek. Ugyanakkor azt a Jobbik is támogatná, hogy növeljék a rendvédelmi szervek, a katonaság és a titkosszolgálatok eszközállományát, valamint a munkájukat hatékonyabbá tevő jogi lépéseket is.

Mirkóczki Ádám emlékeztetett rá, hogy a Jobbik korábbi javaslata is tartalmazta a honvédség automatikus bevethetőségét a terrorkészültség 1-es vagy 2-es fokozatának elrendelésekor. Visszautasította azonban a fideszes Gulyás Gergely szavait, miszerint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság által tárgysorozatba vett jobbikos javaslat alkotmányos aggályokat vetne fel.

„A cinizmus és az arrogancia klasszikus esete, ami a Fidesz politikusait jellemzi”

- reagált Gulyás szavaira a Jobbik szóvivője.

Mirkóczki leszögezte: a javaslatuk nem szól fegyverhasználati jogról, de arra is rámutatott, hogy a rendőr és a katona most is használhatja a fegyverét a jogszabályokban előírtak szerint.