Terroristákkal tárgyal a kolumbiai kormány - Marxista katolikus papok követőivel

Az ELN-t az 1959-es kubai forradalom hatására alapították radikális katolikus papok, s a mozgalomnak jelenleg nagyjából kétezer harcosa van.

A Juan Manuel Santos vezette kormány békeügyi biztosi hivatala közleményében azt írta: a

"kolumbiai vezetés és az ELN meghívja a nemzeti és nemzetközi médiumokat egy közös sajtótájékoztatóra, amelyet március 30-án, Caracasban tartanak".

A kormány részéről Frank Pearl áll majd helyi idő szerint szerda délelőtt a sajtó képviselői elé. Pearl részt vett az ország első számú gerillacsoportjával, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC) Havannában folytatott béketárgyalásokon is. Az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint az ELN-nel induló hivatalos párbeszéd helyszíne az ecuadori főváros, Quito lesz majd, ahol előzőleg a béketárgyalások előkészítése céljából már hétszer találkoztak a szemben álló felek. A megbékélést célzó hivatalos megbeszélések azért indulhatnak el, mert a gerillák szabadon engedtek két túszt, teljesítve ezzel a kolumbiai kormánynak azt a kérését, amelyet a tárgyalások megkezdésének feltételéül szabott.

Az ELN-t az 1959-es kubai forradalom hatására alapították radikális katolikus papok, s a mozgalomnak jelenleg nagyjából kétezer harcosa van.

A marxista-leninista szervezetet az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorcsoportnak tartja. A kolumbiai kormány és a FARC között 2012-ben kezdődtek hivatalos béketárgyalások, de bizonyos nézeteltérések miatt egyelőre nem született meg a végleges megállapodás, holott arra a kormány által szabott határidő a múlt héten lejárt.