Tetszik az irány a Jobbiknak, de további lépésekre van szükség

A politikus elmondta: nem véletlen, hogy a Jobbik 2009 óta különböző formában mindig előállt otthonteremtési programmal, jelen esetben pedig azt tapasztalják, hogy bár a 10+10-zel és a lakásépítések áfatartalmának csökkentésével kedvező folyamatok indultak el, ám az ingatlanállomány kínálati oldalán lévő szűkösség hosszú távon fojtogatja a piacot, ami azt eredményezi, hogy a kitűzött célok - mint a gyermekvállalási kedv növelése és a kivándorlás lassítása - elérhetetlenné válnak.

A Jobbik halaszthatatlannak tartja, hogy egy államilag támogatott otthonteremtési- és bérlakás-építési program keretein belül, minősített magyar kivitelezőkkel, központi anyagbeszerzéssel bérlakások tömegeit építsék fel, ezáltal hatalmas tőkeinjekcióhoz juttatva az építőipart - mondta Z. Kárpát. A Jobbik emellett szeretné, ha a kormány feltérképezné azt a több százezer üresen álló ingatlant, ami Magyarországon parlagon hever, mégis elérhető. Ezek közt akad állami-, önkormányzati- és magántulajdonban álló ingatlan is. Utóbbihoz nyilván nem lehet hozzányúlni, ám a nagyjából félmillióra saccolt üres ingatlan közül legalább szűk százezer visszahozható lenne a körforgásba - fogalmazott a politikus, aki úgy véli, amennyiben csak néhány tízezerrel sikerül ezt megtenni, már akkor is elérhető volna, hogy az otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő polgár könnyen juthasson például ingyenes telekhez, de lehetségessé válna az is, hogy Budapesten jóval több bérlakás álljon rendelkezésre.

A Jobbik mindezt azért tartja fontosnak, mert véleményük szerint nem működik az, hogy a kormány újabb és újabb kedvezménytömegeket próbál csoportosítani, de míg a kedvezmény indokolt, mégsem tud teljes mértékben eljutni a megcélzottakhoz. A párt célja az, hogy amennyiben egy átlagos pályakezdő fiatal 20-25 év alatt sem tud családi segítség nélkül saját lakáshoz jutni, az reális alternatívát kapjon egy, a piaci árnál lényegesen nyomottabb árú bérlakás formájában, mely az alapvető együttélési normák betartása esetén nyomott áron megvásárolhatóvá válna.

Z. Kárpát elmondta: a programhoz rendelkezésre állnak a szükséges költségvetési források is, ráadásul 4-6 éven belül minden ide betett forint visszapörög a költségvetésbe pótlólagos adóbefizetések, áfabefizetések és a különböző járulékos hatások formájában, ezért is érthetetlen, hogy az eddigi kormányok miért nem fogtak hasonló programba. A képviselő hozzátette: tavaly 300-nál kevesebb bérlakás épült az állam segítségével Magyarországon, ami szánalmasan alacsony szám. Ezt kell feltornászni olyan szintre, ami otthonteremtési fenntarthatóságot eredményez, hiszen a kivándorlási spirál érdemi lassításához a fiatalok számára elérhető otthonokat kell legalább látótávolságba helyezni.