Észhez tért a német belügyminiszter

Az illegálisan Görögországba érkezőket az EU-Törökország cselekvési terv értelmében vissza kell toloncolni Törökországba és nem szabad többet az unió területére engedni - szögezte le a miniszter. Hozzátette: ez az egyetlen módja, hogy az embercsempészek üzleti modelljét letörjék.

Az európai uniós tagállamoknak ehhez Törökországot biztonságos származási országnak kell nyilvánítaniuk. Olyan országnak, ahova vissza lehet küldeni a migránsokat - tette hozzá.

Ezáltal nem csak az embercsempész hálózatoknak üzen hadat az unió, hanem megnyitja az utat a legális bevándorlás előtt is. Törvényes útvonalat kell biztosítani a valódi menekültek számára - hangoztatta a német belügyminiszter.

Azzal kapcsolatban, hogy Törökország a vízumkényszer eltörlését és újabb csatlakozási tárgyalások megnyitását kérte az uniós vezetőkkel hétfőn tartott brüsszeli csúcstalálkozóján, a német belügyminiszter kijelentette: Törökországnak a cselekvési tervben foglalt vállalásait teljesítenie kell, amelyet az unió tagállamainak jóvá kell hagyniuk.

Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár az ülést követően a migrációs útvonalak teljes lezárásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Arra emlékeztetett, hogy a kiinduló országok stabilitásának megteremtése elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek ne induljanak útnak Európa felé.

Ezzel kapcsolatban a líbiai nemzeti egységkormány támogatására hívta fel az uniós miniszterek figyelmét, mert véleménye szerint a jobb időjárással a migránsáradat újra beindul a földközi-tengeri útvonalon.