Fideszes kampány Tiszavasváriban: megtorpedózták az egészségügyi fejlesztéseket a kormánypártiak

Köztük a Fidesz polgármesterjelöltje is.

"Július elsejétől a járóbeteg-szakellátás vállalkozásban működik tovább, hamarosan egy új épületbe, jobb körülmények közé kerülhetnek a szakemberek" - nyilatkozta július elején portálunknak adott interjújában Badics Ildikó, Tiszavasvári jegyzője, aki polgármesterjelöltként indul a szeptemberi időközi választásokon, hogy folytassa a Fülöp Erik által megkezdett munkát.

"Folytatni szeretnénk a megkezdett munkát" - a jegyző váltaná Fülöp Eriket Tiszavasváriban

Mivel Tiszavasvári korábbi polgármestere, a jobbikos Fülöp Erik parlamenti mandátumot szerzett, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban szeptemberben időközi polgármester-választást kell tartani. Hogy a Fülöp Erik megbuktatását évekkel ezelőtt célul kitűző Fidesz kivel próbálja meg átvenni a település irányítását, még nem tudni, a pozícióért viszont elindul Badics Ildikó, a város jegyzője is.

A járóbeteg szakrendelő üzemeltetését 2018. július 1-től a Rojkó-Med Kft. vette át. Dr. Rojkó László, a település háziorvosa, aki a képviselőtestület jobbikos tagja is egyben, közbeszerzés útján nyerte el a lehetőséget. Vállalta, hogy a fejlesztések keretében több szakorvossal biztosítja az ellátást és új szakellátásokkal bővíti a rendeléseket. Ennek köszönhetően már újra működik a szemészet három debreceni orvos közreműködésével, valamint a fül-orr-gégészet további egy újfőorvos segítségével.

Mint a cikkünk elején idézett interjúból kiderül, az ügyelet, a háziorvosi és a járóbeteg ellátás is egy új épületbe költözött volna, hogy optimálisabb körülmények között tudják fogadni a betegeket.

Dr. Rojkó László egy évvel ezelőtt fejlesztési területként kapott meg egy épületet a Kabay János utcai gyári lakótelepen. Az engedélyeztetés során a hatóságok az épületet alkalmasnak ítélték, szemben a jelenlegi helyszínnel. A cég több egyeztetést folytatott azért is, hogy ugyan a jogszabályoknak megfelelő, de emberközelibb, humánusabb lehessen az új szakrendelő.

Fülöp Erik távozásával azonban elvesztette többségét a Jobbik a képviselő-testületben, így a július 26-i ülésen nem várt fordulat történt. Az új helyszínről történő szavazáson Dr. Rojkó László érintettség okán természetesen tartózkodott. A Jobbik képviselői (Sipos Ibolya, Szabó Krisztián és Kovácsné Nagy Júlia) igennel szavaztak, Balázsi Csilla független képviselő nemmel. A független Munkácsi Mihály tartózkodott, csakúgy, mint a fideszesek: Bakné Répási Ágnes, Ráduly Zsolt és Szőke Zoltán. 

A fideszes tartózkodók tehát nem támogatták a fejlesztést, így a testület nem tudott döntést hozni a kérdésben.

A történtekről a Tiszavasvári Járóbeteg Szakrendelő Facebook-oldalán számolt be Rojkó László.

"Kaptam bizalmat, valaminek a megvalósítására, amit végül mégsem tudok megvalósítani?" - tette fel a kérdést csalódottan. Jelezte: a szomszédos Tiszalökön már jelezték is, hogy szeretettel fogadnák a kardiológiai ellátást, helyszínt is biztosítanának neki. Rojkó azonban továbbra is Tiszavasváriban szeretne eredményeket elérni. 

"Elkeseredett és csalódott vagyok! Ugyanakkor nem fogom engedni, hogy a kialakult helyzet megakadályozzon abban, hogy a testület és a város előtt tett vállalásom teljesítsem."

A fejlesztést megakadályozó képviselők nem indokolták döntésüket. Külön érdekes ez Szőke Zoltán esetében, aki épp a testületi ülés napján jelentette be Vinnai Győző országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján: a Fidesz színeiben elindul a polgármesteri pozícióért. (A függetlenként tartózkodó, így a tervezet elgáncsolásában szerepet vállaló Munkácsi Mihály szintén polgármester szeretne lenni.)

Lépése nem lehet túl népszerű: bár a mintavétel nem túl nagy, de mind a szakrendelő Facebook-oldalán, mind a Vasvári Hírmondó Online oldalán megszavaztatták a lakosságot, a több mint száz szavazóból előbbi esetében 100%, utóbbi esetében 94% állt ki a szakrendelés fejlesztése mellett.

Az Alfahír felkereste az ügyben Badics Ildikó jegyzőt, független polgármesterjelöltet is, aki elmondta:

"Érdekes, hogy pont azok a megválasztott képviselők akadályoznak egy ilyen fejlesztést, akik arra kaptak felhatalmazást a választópolgároktól, hogy az ő érdekeiket képviseljék.

Márpedig az bátran kijelenthető: a tiszavasváriak elsöprő többsége támogatja a fejlesztést, amit most kicsinyes politikai okból megpróbálnak elgáncsolni."