Tízezren is meghalhattak a nepáli földrengésben

A 7,9-es erősségű pusztító földrengés - amelyet a szomszédos Indiában és Kínában is érezni lehetett - mintegy nyolcmillió embert érintett a 28 millió lakosú himalájai országban. Közülük 1,4 millióan szenvednek hiányt élelemben - ismertette kedden az ENSZ. Indiában 73-an, míg a Kínához tartozó Tibetben 25-en vesztették életüket a természeti csapás következtében.

Szusil Koirala nepáli miniszterelnök, aki a földrengés idején külföldön tartózkodott, a Reuters brit hírügynökségnek kedden adott interjújában azt mondta, hogy akár a 10 ezret is elérheti a katasztrófa halálos áldozatainak száma. Hangsúlyozta: a kormány a mentés és segítségnyújtás terén mindent megtesz, amit csak tud.

Koirala egy válságtanácskozáson bejelentette, hogy a kormány sürgősséggel segélycsomagot - sátrakat, ivóvizet és élelmiszert - küld a legelszigeteltebb himalájai falvakba. Hozzátette ugyanakkor, hogy a mentőszolgálatok "jelentős kihívással" néznek szembe, mivel a földrengés számos utat elvágott a külvilágtól.

"Az ország minden részéről segítséget kérnek. Eszközök és szakemberek hiányában viszont képtelenek vagyunk egyszerre ilyen sok helyen megszervezni a segítségnyújtást"

 - tette hozzá.

A nepáli kormány kedden először ismerte el nyilvánosan, hogy számos figyelmeztetés ellenére nem készült fel kellőképpen a küszöbönálló földrengésre. Bam Dev Gautam belügyminiszter az állami televízióban azt mondta, hogy a hatóságok nehezen tudnak úrrá lenni a válsághelyzeten. 

"Mi egy ilyen léptékű katasztrófára nem voltunk felkészülve"

- hangsúlyozta.

A fővárosban, Katmanduban az emberek már harmadik napja töltik az éjszakát az utcákon felállított sátrakban, mivel otthonuk vagy a földdel lett egyenlővé vagy megrongálódott. A legtöbben félnek hazatérni. 

"Mi itt élünk az utcán, élelem és víz nélkül, és az utóbbi három napban egyetlen tisztségviselőt sem láttunk"

- panaszkodott egy férfi, aki családjával együtt a szabadban táborozik.

Kedden több száz, a kormány tehetetlenségétől feldühödött ember szerettei után kutatva puszta kézzel kezdett el ásni a romok között.

"A segítségre várni sokkal kínzóbb annál, mint ha magunk nekilátunk (a munkának)"

- mondta Pradip Szubba, aki bátyját és sógornőjét keresi az UNESCO világörökségi listáján szereplő Darahara-torony romjai között.

A fővárost időközben tízezrek hagyták hátra víz és élelem után kutatva. A Himalayan Times című helyi újság szerint már 72 ezren indultak útnak Katmanduból. Philips Ewert, a World Vision segélyszervezet helyszínen tartózkodó munkatársa elmondta, hogy Katmanduban jelenleg nincs áramszolgáltatás és alig van ivóvíz, illetve valamennyi nagyobb üzlet és bank zárva tart. Hozzátette: sokan azért keltek útra, mert el akarnak jutni szülőfalujukba, hogy megnézzék, jól van-e a családjuk. Fényképek tanúsága szerint az emberek zsúfolásig megtelt autóbuszokon és teherautókon hagyják el a nepáli fővárost.

Alpinisták eközben azt jelezték, hogy a Mount Everest környéki táborokból helikopterrel sikerült kimenekíteni azokat a hegymászókat, akik a földmozgás utáni lavinák miatt elszigetelődtek. A hatalmas hó- és jéggörgetegek 17-22 hegymászóval is végeztek a világ legmagasabb hegyén.

A földrengés halálos áldozatai között van a göttingeni Georg August Egyetem egyik tanára is, aki 15 diákkal és egy kollégájával egy kiránduláson vett részt Katmandu közelében. A csoport többi tagja biztonságban van, néhányan könnyebben megsérültek - tájékoztatott a dpa német hírügynökség. A nepáli kormány a katasztrófa nyomán háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.