Több mint hétszáz betöltetlen állást vett el a kormány a közigazgatási szervektől

Több mint hétszáz betöltetlen állást vett el a kormány a közigazgatási szervektől

Ezzel a lépéssel a megüresedett állások betöltése helyett inkább megszüntették a betöltetlen pozíciókat egy tavalyi nem nyilvános kormányhatározat alapján.

A kormány 739, legalább fél éve betöltetlen álláshelyet vont el a kormányzati igazgatási szervektől; a legtöbbet, 528-at az Oktatási Hivataltól és 77-et a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól – írja egy 2022-es nem nyilvános kormányhatározat alapján az rtl.hu. Továbbá a kormányhivataloktól pedig összesen 76, legalább fél éve betöltetlen álláshelyet vont el a kormány.

Ezzel a lépéssel a megüresedett állások betöltése helyett inkább megszüntették a betöltetlen pozíciókat.

Ez egy tudatos törekvés arra, hogy csökkenjen a közigazgatásban dolgozók száma, mindezt spórolással, a minél kisebb állam elvével indokolják.

Emlékeztetnek, nagyjából 30 ezren dolgoznak a központi közigazgatásban (minisztériumokban, országos hivatalokban, szervezetekben), és körülbelül 31 ezren a területi közigazgatásban (például a kormányhivatalokban, tankerületekben).

Az Oktatási Hivatal a több száz fős csökkenésről, valamint a dolgozók terheléséról szóló érdeklődésre azt közölte, hogy a szervezetnél az elmúlt időszakban több európai uniós projektet is lezártak.

A projektfeladatok, valamint a projektek megvalósításához szükséges létszám folyamatosan csökkent, ezért váltak tartósan betöltetlenné az érintett álláshelyek – írták.

„A munka azonban ettől még nem lesz kevesebb”

– mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke.

A döntés értelmében tehát továbbra sem csökken a dolgozók jelentős terhelése. A gyakran csupán 250 ezer forintot kereső munkavállalók pedig nem válthatnak, ugyanis előírták azt is, hogy új állás betöltésekor is ugyanakkora fizetést kaphatnak, mint az előző munkahelyen.

Címlapkép: Az Oktatási Hivatal (OH) cégtáblája a főváros V. kerületében. (MTVA/Bizományosi: Róka László)